0

Με επιστολή στον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας τονίσουμε την σημασία της άμεσης εξέτασης εκ μέρους σας του ζητήματος της επαναφοράς της άγονης γραμμής Αλεξανδρούπολης – Λαυρίου. Η γραμμή αυτή λειτουργούσε για πολλά χρόνια στο παρελθόν προσφέροντας ποικίλα οικονομικά, εμπορικά και κοινωνικά οφέλη στην διασύνδεση της ακριτικής μας περιοχής και των γύρω νησιών με την πρωτεύουσα.

Οι λόγοι για τους οποίους διατεινόμαστε ότι η επαναφορά της άγονης γραμμής είναι αναγκαία και καίριας σημασίας για όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης περιστρέφεται γύρω από δύο άξονες.

Ο πρώτος αφορά τα εμπορικά οφέλη που αυτή θα προσδώσει στον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος θα μπορεί να μεταφέρει και να διακινεί τα προϊόντα του σε ακτίνα 1000 χιλιομέτρων, με ένα μέσο φθηνότερο και γρηγορότερο, που ειδικά σε εποχές οικονομικής κρίσης γνωρίζουμε πόση σημασία ενέχει.

            Ο δεύτερος άξονας αφορά το νησί που υπάγεται στην αρμοδιότητα του Επιμελητηρίου Έβρου, την Σαμοθράκη και την εδώ και χρόνια αποκοπή της από την ηπειρωτική και νησιωτική ενδοχώρα πέραν της Αλεξανδρούπολης. Το νησί της Σαμοθράκης τα τελευταία χρόνια συνδέεται μόνο με την Αλεξανδρούπολη και μάλιστα με εξαιρετική δρομολογιακή αστάθεια καθώς την συγκεκριμένη γραμμή εξυπηρετεί ένα και μόνο πλοίο. Είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο, όταν το συγκεκριμένο πλοίο πρέπει να συντηρηθεί ή να επισκευαστεί, το νησί να μένει επί πολλές ημέρες χωρίς συγκοινωνία με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και κοινωνία του νησιού.

Ειδικότερα, μετά την αποκοπή του νησιού από το λιμάνι του Λαυρίου παρατηρήθηκε δραματική μείωση των επισκεπτών από την Αθήνα, οι οποίοι επ’ ουδενί δεν θα επιλέξουν την περιοχή μας ως τουριστικό προορισμό λόγω του αυξημένου κόστους μετάβασης αλλά και της χιλιομετρικής απόστασης.

Σημειωτέον ότι στο νησί της Σαμοθράκης η τοπική οικονομία στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην αγροτική παραγωγή, ιδιαίτερα σε σιτηρά και κτηνοτροφικά προϊόντα, τα οποία λόγω της ανυπαρξίας διασύνδεσης με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου και την κεντρική ηπειρωτική χώρα δεν μπορούν να διατεθούν. Αποτέλεσμα της έλλειψης αυτής είναι ο πραγματικός οικονομικός σπαραγμός για το ακριτικό νησί, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβιώσει από την τουριστική σεζόν των δυο μηνών με μοναδικό λιμάνι διασύνδεσης την Αλεξανδρούπολη.

Κύριε Υπουργέ,

στην προκειμένη περίπτωση δεν πρέπει το ζήτημα να εξεταστεί με δημοσιονομική σκοπιά, καθώς είμαστε σίγουροι πως η γραμμή θα έχει την απαιτούμενη οικονομική βιωσιμότητα. Περαιτέρω όμως στην κρίσιμη αυτή χρονική συγκυρία για την χώρα η διασύνδεση της ακριτικής μας περιοχής με το κέντρο δεν αποτελεί μόνον αναπτυξιακό μέτρο που μετά βεβαιότητας θα επιφέρει οφέλη στην τοπική οικονομία αλλά και ένδειξη έμπρακτου ενδιαφέροντος σε μια περιοχή υψίστης γεωγραφικής και εθνικής σημασίας.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΈΒΡΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ

http://www.toscandalo.gr/site/αίτημα-επαναφοράς-της-άγονης-γραμμής/

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top