0

Η προσωρινή απαγόρευση εξαγωγής καυσόξυλων από τη γειτονική μας Βουλγαρία έχει δημιουργήσει αναστάτωση στους εμπόρους. Οι ανεπαρκείς ποσότητες ελληνικών καυσόξυλων, όπως υποστηρίζουν, τους αναγκάζουν να στρέφονται στη γείτονα.

«Εμείς ως έμποροι καυσόξυλων, σαφώς και προτιμούμε τα ελληνικά ξύλα, το ίδιο και ο κόσμος», λέει στον «Α» ο Παναγιώτης Δεμάδης, έμπορος καυσόξυλων και παραγωγός ξυλοκάρβουνου, από την Αλεξανδρούπολη, τονίζοντας «δυστυχώς όμως δεν επαρκούν και αγοράζουμε από τη Βουλγαρία».

Εδώ και περίπου 10 μέρες, η εξαγωγή καυσόξυλων από τη Βουλγαρία προς Τρίτες Χώρες (Τουρκία, Σκόπια, Σερβία κ.ά.) αλλά και προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- «πάγωσε», τουλάχιστον προσωρινά, επί ένα τρίμηνο. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η συγκεκριμένη απόφαση που πάρθηκε από την πλευρά της Βουλγαρίας, πάρθηκε, για την καταπολέμηση, αφενός της παράνομης κοπής δέντρων, αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Οπως λένε στον «Α», Ελληνες έμποροι που εισάγουν καυσόξυλα από τη γείτονα, το 70% της αγοράς καυσόξυλων καλύπτεται από τη γειτονική χώρα, και η Βόρεια Ελλάδα βασίζεται στα καυσόξυλα της Βουλγαρίας. «Να φανταστείτε ότι μόνο στην Κομοτηνή λειτουργούν τουλάχιστον 80 μαγαζιά που πουλούν καυσόξυλα, ο Εβρος έχει καμιά 60νταριά, η Ξάνθη 40-50΄ τι θα γίνουν όλοι αυτοί, θα χαθούν θέσεις εργασίας, θα κλείσουν», λέει ο κ. Δεμάδης.

Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα

Μιλώντας στον «Α» ο Παναγιώτης Δεμάδης αναφέρει ότι έχει ήδη πληρώσει εμπόρευμα, το οποίο, αυτήν τη στιγμή, δεν μπορεί να το εισάγει. «Αγόρασα 3.000 τόνους καυσόξυλα, με τιμολόγια από το βουλγάρικο δασαρχείο, τα ξύλα είναι έτοιμα, και τώρα, δεν μπορώ να κάνω τίποτα», λέει ο κ. Δεμάδης και συμπληρώνει «ο νόμος βγήκε σε μια νύχτα και τώρα περιμένουμε να βρουν την κατάλληλη φόρμουλα».

Σε ερώτηση του «Α», για το αν η εισαγωγή καυσόξυλων από τη γείτονα αποτελεί πλήγμα για το ελληνικό εμπόριο, ο κ. Δεμάδης απαντά «δεν επαρκούν τα ελληνικά καυσόξυλα, διαφορετικά δε θα υπήρχε λόγος να παίρνουμε από Βουλγαρία». Τη μη επάρκεια των ελληνικών καυσόξυλων υποστηρίζει και ο αναπληρωτής προϊστάμενος του δασαρχείου Σιδηροκάστρου, Στέλιος Γαϊδαρτζής, λέγοντας «τα δικά μας ξύλα είναι σαφώς ποιοτικότερα αλλά δεν επαρκούν». Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπηρεσία τους αγοράζει ξύλα από τους περίπου 45 συνεταιρισμούς της περιοχής τους «και τα διαθέτουμε στους συνταξιούχους, σε ευπαθείς ομάδες κ.ά.».

Οι τιμές είναι περίπου οι ίδιες

Σε ερώτηση του «Α» προς τον έμπορο καυσόξυλων Παναγιώτη Δεμάδη, σχετικά με τις τιμές που αγοράζουν τα καυσόξυλα από τη Βουλγαρία, μας εξηγεί ότι είναι περίπου το ίδιο. «Στην Ελλάδα το κυβικό κοστίζει από 23 – 25 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ (13%), και στη Βουλγαρία, τα 2 κυβικά -δηλαδή ένας τόνος- κοστίζουν 60 ευρώ μαζί με τις μεταφορές» (σ.σ. να σημειώσουμε ότι το ένα κυβικό μέτρο είναι περίπου 500 κιλά).

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ιορδανίδης, υπεύθυνος πωλήσεων εταιρίας που δραστηριοποιείται στη χονδρική και λιανική πώληση οικολογικών καυσίμων (πέλετ, μπρικέτες αλλά και καυσόξυλα), αναφέρει ότι η πρόσφατη απόφαση της Βουλγαρίας σχετικά με την απαγόρευση εξαγωγής καυσόξυλων, έχει ως στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ενδεικτικές τιμές που μας έδωσε ο κ. Ιορδανίδης, είναι περίπου τα 70 ευρώ για τα δυο κυβικά, χονδρική τιμή, για τη Βόρεια Ελλάδα, «στη Νότια Ελλάδα το κόστος ανεβαίνει στα 100 ευρώ, αντίστοιχα» λέει ο κ. Ιορδανίδης. Τέλος, επισήμανε ότι ενδεχόμενες εισαγωγές από τη Ρουμανία θα φέρουν και αύξηση στην τιμή των καυσόξυλων, «με αρκετά τσιμπημένες τιμές».

http://www.e-evros.gr/gr/eidhseis/3/kayso3yla-apo-th-boylgaria-stop/post26780

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top