0

Ερώτηση προς τον Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος με θέμα τις καταστροφές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί σπαραγγιών στην Ξάνθη μετά την πρόσφατη θεομηνία που έπληξε την περιοχή, κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου.

«Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί σπαραγγιών και ειδικά οι μικρομεσαίοι, που δεν έχουν άλλο εισόδημα στην περιοχή της Π.Ε. Ξάνθης καθώς η ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή έχει προκαλέσει ολική καταστροφή των καλλιεργειών τους.

Συγκεκριμένα, τα αγροκτήματα έχουν πλημμυρίσει και τα σαμάρια έχουν καταστραφεί, ενώ για να μπορέσουν να μπουν πάλι στα χωράφια ώστε να φτιάξουν από την αρχή τα σαμάρια, θα πρέπει να περιμένουν να φτιάξει ο καιρός.

Χαρακτηριστικό της άσχημης κατάστασης είναι ότι πέρσι αυτή την εποχή είχε συλλεχθεί το 50% της παραγωγής και υπολογίζεται ότι η τοπική παραγωγή σπαραγγιού άγγιζε τους 700 τόνους, αντίθετα φέτος δεν έχουν μπει καν στο στάδιο της παραγωγής.

Επιπλέον, πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εποχικοί εργάτες που απασχολούνταν σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας (στην συγκομιδή από το χωράφι, επεξεργασία στο στάδιο της συσκευασίας), οι οποίοι πέρσι υπολογίζονταν περί τους 500 εργαζόμενους» αναφέρουν μεταξύ άλλων στο κείμενο της ερώτησή τους οι δύο Βουλευτής ενώ προσθέτουν πως «οι ζημιές που προκλήθηκαν αποτελούν τεράστιο πλήγμα για τους μικρομεσαίους παραγωγούς και τους εποχικούς εργαζόμενους, με δεδομένο ότι το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί δραστικά, η φορολογία έχει αυξηθεί και τα οξυμμένα προβλήματα της αγροτιάς δεν έχουν τέλος, εξ’ αιτίας της διαχρονικής σκληρής αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής που χαρατσώνει τους αγρότες, χωρίς να τους παρέχει στοιχειώδη ασφαλιστική κάλυψη».

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι Βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν τα εξής ερωτήματα προς τον Υπουργό.

«ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

Να παρέμβει ο ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις που θα καλύψουν το απολεσθέν εισόδημα από τις φετινές δύσκολες καιρικές συνθήκες και να δοθεί έκτακτη ενίσχυση για τις τρέχουσες ανάγκες με προτεραιότητα στους μικρομεσαίους παραγωγούς, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα άλλου εισοδήματος, αλλά και ενίσχυση στους εποχικούς εργάτες.

Την εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς.

Να παρθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής»

http://www.thrakitoday.com/2015/03/erotisi-sti-voyli-gia-tis-katastrofes-sta-sparaggia-tis-xanthis-apo-to-kke.html

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top