0

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην αίθουσα "Νικόλαος Μάρτης" στην πρώην νομαρχία Καβάλας, με ευθύνη της Διεύθυνσης Ποιότητας Ζωής του δήμου Καβάλας, και με βασικότερο θέμα την κατάθεση προτάσεων για την διαχείριση και την ευζωία των αδέσποτων ζώων. Στην συνάντηση έδωσαν το παρόν, μεταξύ άλλων, η αντιδήμαρχος καθαριότητας Κορίνα Χιώτη-Πρασσά, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης υγείας της ΠΕ Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος, o εκπρόσωποι του δήμου Παγγαίου, του φιλοζωικού σωματείου Καβάλας "Αίσωπος" και της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Νέστου Γιώργος Παναγιωτίδης (δεν προσήλθε, αν και κλήθηκε, εκπρόσωπος από την Θάσο).

Η συνάντηση έγινε με αρχική αφορμή την πρόληψη κατά της λύσσας, η οποία αν και επισήμως δεν έχει κάνει την εμφάνισή της στον νομό Καβάλας ωστόσο ουδείς μπορεί να αγνοήσει το ενδεχόμενο μετάδοσης της νόσου -μιας και αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί σε γειτονικούς νομούς. Για το θέμα αυτό ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο αυτή την στιγμή διατρέχει ο δήμος Παγγαίου, τόσο λόγω της ύπαρξης άγριων ζώων όσο και του γεγονότος ότι τον τελευταίο καιρό η λύσσα δείχνει να "κινείται" από την Θεσσαλονίκη προς τα ανατολικά-, ενώ ο προϊστάμενος της κτηνιατρικής υπηρεσίας της ΠΕ Καβάλας Θεόφιλος Ελευθεριάδης σημείωσε ότι θα πρέπει να σημανθούν με ειδικό χρωματικό περιλαίμιο όλα τα αδέσποτα ζώα, ακόμα και σε αγροτικές περιοχές, -αφού φυσικά υποβληθούν σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες- μιας και η σύνδεσή τους με την λύσσα θεωρείται άμεση.

Από εκεί και πέρα η κ. Χιώτη-Πρασσά αναφέρθηκε στις ενέργειες του δήμου Καβάλας για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, εστιάζοντας, στην περισυλλογή (με την ίδια να τονίζει ότι αναμένονται οι πιστοποιήσεις των αρμόδιων συνεργείων) και την μεταφορά τους στο κυνοκομείο -το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, έχει κόστος λειτουργίας περί τις 80.000 με 100.000 €-, τους εμβολιασμούς και τις στειρώσεις -για την συνέχιση των οποίων έχει εγκριθεί κονδύλι ως το τέλος του 2015- αλλά και την διαδικασία των υιοθεσιών αδέσποτων ζώων. Παράλληλα η αντιδήμαρχος καθαριότητας έκανε γνωστό ότι θα οριοθετηθεί μια παραλία εντός του δήμου Καβάλας στην οποία θα επιτραπεί η παρουσία σκύλων μαζί με τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και ότι θα συσταθεί γραφείο για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, την ενημέρωση των πολιτών, την καταγραφή των ζώων που χρήζουν στειρώσεως και την προώθηση υιοθεσιών.

Ακόμα έγινε λόγος και για τις ενέργειες του δήμου Καβάλας για την δημιουργία ενός νέου κυνοκομείου -για το οποίο εγκρίθηκε, σύμφωνα με την ίδια, ένα συνολικό κονδύλι της τάξης του 1,3 εκατομμυρίων € από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης-, ενώ και οι εκπρόσωποι των δήμων Παγγαίου και Νέστου μίλησαν για τις προσπάθειες που γίνονται για την δημιουργία ενός διαδημοτικού κυνοκομείου -με τον κ. Παπαδόπουλο να τονίζει ότι για την εύρεση του κατάλληλου χώρου μπορεί να συνδράμει και η αντιπεριφέρεια Καβάλας. Πάντως η ίδια η κ. Πρασσά ανέφερε ότι το όλο πρόβλημα πρέπει να τεθεί σε περιφερειακό επίπεδο, με όλους τους δημάρχους να απευθύνουν εκκλήσεις για αύξηση της χρηματοδότησης από την πολιτεία.

Επιπλέον τέθηκαν και άλλες προτάσεις, όπως η υιοθεσία αδέσποτων ζώων από σχολεία -αρκεί να τηρούνται οι κείμενες διατάξεις και να υπάρχει ο κατάλληλος περιφραγμένος χώρος- και η υποβολή προσφορών από κτηνιάτρους για την προμήθεια εμβολίων, ηλεκτρονικών σημάνσεων (τσιπάκια) και την διενέργεια στειρώσεων.

http://kavala-portal.gr/index.php/2014-07-01-07-48-55/item/2640-diavoylefsi-gia-ta-adespota-zoa-kali-i-theoria-menei-na-doyme-tin-praksi

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top