0

Οι πολίτες με την ψήφο τους στήριξαν μια κυβέρνηση η οποία έδωσε κύρος στη χώρα μας, υποστηρίζει ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, επισημαίνοντας πως «με ριζοσπαστική μετριοπάθεια, κάνουμε πράξη ό,τι υποσχεθήκαμε. Αναφέρει επίσης, ότι η «ανεργία είναι αργός θάνατος», αφού και ο ίδιος βρέθηκε ως απολυμένος της ΕΡΤ σε αυτήν τη θέση και τονίζει ότι η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τους απολυμένους και το «χαμένο σήμα της Δημοκρατίας».

H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής και τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ, πιστεύετε πως βαδίζει σε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους και δανειστές;

Αν λάβουμε υπόψη από ποια αφετηρία εκκίνησε η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί πολιτικά, για πρώτη φορά, ορθώνοντας ανάστημα, αποβάλλοντας το ραγιαδισμό και το σύνδρομο υποτέλειας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τότε σαφώς ο όρος «συμβιβασμός» δεν αποδίδει την πραγματικότητα. Είναι σαφές ότι η ταυτόχρονη διεθνοποίηση - πολιτικοποίηση του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, επανατοποθέτησε και αποκατέστησε τη διαταραγμένη ισορροπία και την ετεροβαρή σχέση μας με τους εταίρους. Αν τώρα βαδίζουμε σε νέα συμφωνία και όχι σε ρήξη -την οποία εμείς σαφώς και δεν επιδιώκουμε- τότε η νέα αυτή συμφωνία θα πρέπει να σέβεται την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού, δηλαδή τέλος στο τριπλό τοξικό μίγμα «λιτότητα-μνημόνιο-τρόικα» και να δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης, ανάταξης, αναγέννησης. «Eντιμη» αύξηση της ανεργίας, των λουκέτων, της φτώχειας και τη δυστυχίας του ελληνικού λαού δεν υφίσταται, δε μας αφορά, όπως και αν βαφτίζεται, δε γίνεται αποδεκτή.

Τι απαντάτε σε όσους λένε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, για να πάρει την πρωτιά στις εκλογές, υποσχέθηκε στους πάντες τα πάντα και τώρα κάνει πίσω στις υποσχέσεις;

Οι πολίτες έδωσαν την εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευτεί σκληρά εντός του ευρώ. Οι πολίτες ζήτησαν με τη ψήφο τους μια αριστερή κυβέρνηση με καπιταλιστική ευφυΐα. Τι δηλαδή; Μεταξύ της ακραίας εθελοδουλίας της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και του απονενοημένου «salto mortale» μιας τυφλής ρήξης, οι πολίτες αντιλαμβάνονται και στηρίζουν ενεργά μια ελληνική κυβέρνηση που συγκροτεί ψηφίδα ψηφίδα, συνάντηση συνάντηση, νόμο νόμο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όλο το εύρος των συσχετισμών και των συμμαχιών της. Πρωτοτυπούμε με ριζοσπαστική μετριοπάθεια, κάνοντας πράξη ό,τι ακριβώς υποσχεθήκαμε, δίνοντας και πάλι νόημα και αξιοπιστία στην έννοια της πολιτικής. Τα «ναι» μας είναι «ναι» και τα «όχι» μας είναι «όχι». Καθαρές κουβέντες.

Οι πολίτες τι διαφορετικό μπορούν να περιμένουν από την κυβέρνηση σε σχέση με τις προηγούμενες;

Δύο μήνες μετά τις εκλογές και την ιστορική στροφή της χώρας προς τα αριστερά, οι Eλληνες πολίτες, παρά τα τεράστια οικονομικά τους προβλήματα, αισθάνονται ότι τώρα αναπνέουν. Αποκτούν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια και αισθάνονται ότι πλέον αυτή η ατομική και συλλογική μάχη που δίνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τους αφορά. Αυτή η πλατιά εθνική και κοινωνική συμμαχία διεκδίκησης, ενεργούς και συμμετοχικής υποστήριξης, επαναπροσδιορίζει και οριοθετεί με ριζοσπαστικό τρόπο και περιεχόμενο πρόσωπα, καταστάσεις, ιδεολογίες και πολιτικές. Η παραμυθολογία του φόβου, του τρόμου, της επαπειλούμενης κατάρρευσης πλέον ανήκει στα «ληγμένα». Η «Αδωνοβορίδεια» ακροδεξιά οπισθοφυλακή, που χαριεντίζεται αυτάρεσκα με κάθε αυτοαναιρούμενη προφητεία της και χειροκροτεί με μανία κάθε ανθελληνικό παραλήρημα, κλονίζει πλέον και τα τελευταία οχυρά του πάλαι ποτέ κομματικού πατριωτισμού της συντηρητικής όχθης. Δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί νιώθουν, αισθάνονται ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, ένας από αυτούς, παλεύει γι' αυτούς. Χωρούν στα ρήματα του και στα βήματά του. Τον εμπιστεύονται.

Η Μακεδονία και η Θράκη τι διαφορετικό μπορούν να περιμένουν από την κυβέρνηση σε σχέση με την ανάπτυξη της περιοχής;

Η ελληνική περιφέρεια ασφυκτιά και αγωνιά ταυτόχρονα: ασφυκτιά, αφού τα προβλήματα είναι παρόντα και θα είναι παρόντα όσο αγωνιζόμαστε να φτιάξουμε το κάδρο της νέας, ισότιμης σχέσης μας με τους εταίρους μέσα στην ευρωζώνη. Αγωνιά δημιουργικά η ελληνική περιφέρεια, για να προλάβει ευκαιρίες και να μεταβάλει τη σχέση της με το αθηναϊκό κέντρο, διεκδικώντας πόρους, υπηρεσίες, επενδυτικά σχέδια, θεσμούς και έργα που θα μεταβάλουν τη ζωή στο βορειοελλαδικό χώρο από μια καταδικασμένη μάχη σε μια ελπιδοφόρα προοπτική.

Η ανεργία στην περιοχή έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, στους νέους είναι ακόμη μεγαλύτερη και χιλιάδες έχουν πάρει το δρόμο της ξενιτιάς. Μπορεί η κυβέρνηση να ανακόψει αυτό το κύμα φυγής;

Η ανεργία είναι αργός θάνατος. Οποιος ισχυρίζεται το αντίθετο είναι ή ψεύτης ή «πολιτικός». Ως απολυμένος - άνεργος της ΕΡΤ3 γνωρίζω εδώ και 22 μήνες, έχω νιώσει ατομικά και οικογενειακά την τραγωδία της ανεργίας. Γι' αυτό και δε θα είμαι ποτέ ο ίδιος, όπως ήμουν πριν από την 11η Ιουνίου, την ημέρα του «μαύρου» στις ζωές μας, στις ζωές τριών χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών μας. Αισθάνομαι τα «4Α» της ελληνικής κοινωνίας -Απολυμένοι, Ανεργοι, Αστεγοι, Αποροι- αυτούς που προσωποποιούν αυτό που λέμε ανθρωπιστική κρίση, τους αισθάνομαι ως δικούς μου ανθρώπους. Πρόσωπα θλιμμένα, με προβλήματα υγείας, ζωές τσαλακωμένες, με οικογένειες πιθανόν διαλυμένες που αγωνιούν κάθε μέρα.

Απαντώ: Αν σε ορατό χρόνο δεν αρχίσουμε να δίνουμε αναπνοές στο πρόβλημα της ανεργίας, αν δεν ανακόψουμε το κύμα φυγής στο εξωτερικό των νέων ανθρώπων, αν δε βάλουμε μπροστά δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, το σχέδιο δηλαδή της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, τότε θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό.

Τι θα κάνει η κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και ειδικότερα της ΕΤ3, που ήταν το κανάλι της περιφέρειας;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει την ΕΡΤ. Ο υπουργός Νίκος Παππάς κάνει πράξη την προεκλογική μας δέσμευση. Το «χαμένο σήμα της Δημοκρατίας» επιστρέφει. Στην πορεία από το «μαύρο στο φως», του Αγώνα των 22 μηνών των Ορθίων της ΕΡΤ, οι ευθύνες όλων μας να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού είναι σαφείς και ορατές: χωρίς ρεβανσισμούς, χωρίς τις παθογένειες του χτες, να γίνει η ΕΡΤ το Κοινό Ραδιοτηλεοπτικό Σπίτι όλων των Ελλήνων, δημόσια υπηρεσία την οποία πληρώνει ο Ελληνας πολίτης και απαιτεί πλουραλισμό, ποιότητα, ορθή και υπεύθυνη διαχείριση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκαθιστά τους απολυμένους της ΕΡΤ της 11ης Ιουνίου, σε μια χώρα καθημαγμένη, με 2 εκατ. ανέργους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Αυτό οι άνεργοι - απολυμένοι της ΕΡΤ - ΕΡΤ3 - ΕΡΑ το αντιλαμβάνονται.

Ως προς την ΕΡΤ3, η συμβολή του πανελλαδικού σήματος της Ελεύθερης ΕΡΤ3 από τη Θεσσαλονίκη προς τον απανταχού αγωνιζόμενο ελληνικό λαό, με το διαρκή εθελοντικό αγώνα για αξιοπρέπεια και δημοκρατία, έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του κάθε ενεργού πολίτη, τόσο της Αθήνας όσο και της ελληνικής περιφέρειας. Θέλω να πιστεύω -και αγωνίζομαι γι' αυτό- πως η εθνική μας αντιπροσωπεία αυτήν την πραγματικότητα, με ιστορική και θεσμική αίσθηση του δικαίου, θα τη σεβαστεί και θα την επικυρώσει στο προς συζήτηση νομοθέτημα για την ΕΡΤ, με την κατοχύρωση της αυτοτελούς λειτουργίας και της αποκεντρωμένης διοίκησης της ΕΡΤ-3.

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=222838


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top