0

Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες στο δημαρχείο επ΄ ευκαιρία ενός μεγάλου συνεδρίου που τον Ιούνιο θα οργανώσει στην πόλη μας η ΔΕΥΑΚ. Το ρεπορτάζ προερχόμενο από την ιστοσελίδα του Δήμου Καβάλας, αναφέρει τα ακόλουθα:

Ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας (ΔΕΥΑΚ), σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΤΜΠ/ΔΠΘ),   θα διοργανώσουν στην Καβάλα 19 – 21 Ιουνίου το πρώτο  Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την Διαχείριση αστικών λυμάτων μέσω φυσικών συστημάτων επεξεργασίας.

Το Διεθνές συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «WASTEnet: Ένα δίκτυο χωρών της Μαύρης Θάλασσας για την προώθηση της ολοκληρωμένης επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μέσω φυσικών συστημάτων» το οποίο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο του 2015 με επικεφαλής εταίρο τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

Για τον λόγο αυτό η Δήμαρχος Καβάλας, Δ.Τσανάκα, συνεπικουρούμενη από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, Δ.Καζανίδη και τον Πρόεδρο του ΤΜΠ/ΔΠΘ, Γ.Συλαίο, παραχώρησαν σήμερα το πρωί Συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ενημερώσουν τα τοπικά μέσα για το περιεχόμενο του συνεδρίου.

«Πρόκειται για ένα διεθνές συνέδριο με τοπικά όμως ενδιαφέροντα» σχολίασε χαρακτηριστικά η Δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, εκφράζοντας παράλληλα τις θερμές της ευχαριστίες σε όλους όσοι εργάζονται για την υλοποίηση του διεθνούς συνεδρίου και δη «ιδιαίτερες ευχαριστίες στο γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΚ κ. Κίμωνα Παπαδόπουλο που από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, σκέφθηκε την υλοποίηση ενός τόσου σημαντικού συνεδρίου. Και φυσικά δεν θα παραλείψω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και στον κ. Άγγελο Λογγάρη, διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ» σχολίασε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω της υλοποίησης του WASTEnet ο Δήμος Καβάλας επιδιώκει να προχωρήσει στην κατασκευή τεχνητού υγροτόπου στην περιοχή της Παλιάς Καβάλας, ο οποίος θα εξασφαλίζει με πολύ χαμηλό κόστος και με φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία την διαχείριση αποβλήτων. Η εν λόγω εγκατάσταση θα είναι η πρώτη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, και δεδομένου ότι θα κατασκευαστεί με την υποστήριξη του ΤΜΠ/ΔΠΘ, αναμένεται να αποτελέσει μία πρότυπη εφαρμογή ικανή να συμβάλλει στην γενικότερη προβολή και αναγωρισιμότητα της Καβάλας ως περιοχή βιώσιμης ανάπτυξης και καινοτομίας.

Το έργο WASTENET

Το έργο WASTEnet έχει ως στόχο τη διάδοση της τεχνολογίας των τεχνητών υγροτόπων ως μια φιλική προς το περιβάλλον, χαμηλού κόστους και καινοτόμο μέθοδο επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, με έμφαση στις αγροτικές περιοχές.

Η διάρκεια του έργου είναι δύο χρόνια, ο εγκεκριμένος συνολικός προϋπολογισμός του είναι 633.302,33 € και συγχρηματοδοτείται κατά 90% από το Πρόγραμμα «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας» και κατά 10% από Εθνικούς πόρους.

Στο έργο συμμετέχουν εννέα εταίροι από επτά χώρες. Από την Ελλάδα συμμετέχουν η ΔΕΥΑΚ και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Οι υπόλοιποι εταίροι είναι: το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Αρμενίας, το Κρατικό Πανεπιστήμιο Ηλία (Γεωργία), η Περιβαλλοντική ΜΚΟ Eco – TIRAS (Μολδαβία), το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας του Δέλτα του Δούναβη (Ρουμανία), η Κρατική Περιφερειακή Διοίκηση της Οδησσού (Ουκρανία) και από την Τουρκία συμμετέχουν η Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης Kocaeli (περιοχή Νικομήδειας) και το Πανεπιστήμιο της Γιάλοβα. Επισκεφθείτε http://wastenet2015.org/ & http://www.waste-net.info/

Για ένα ιδιαίτερα σημαντικό συνέδριο έκανε λόγο και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καζανίδης, ο οποίος μάλιστα, ενισχύοντας τον ισχυρισμό του, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος των ΔΕΥΑ όλης της χώρας, κ. Γιώργης Μαρινάκης, αποφάσισε μια ημέρα πριν την έναρξη εργασιών του συνεδρίου να πραγματοποιηθεί εδώ στην Καβάλα, η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου των ΔΕΥΑ.

«Η δράση αυτή αποτελεί προέκταση του έργου WASTEnet που υλοποιείται εδώ και 20 μήνες με την συμμετοχή 9 συνολικών φορέων (Αυτοδιοίκησης, Ερευνητικών και Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ΜΚΟ) από 7 διαφορετικές χώρες της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας.

Συνεπώς, η συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες χωρών όπως η Αρμενία, η Ουκρανία, η Γεωργία, η Μολδαβία ακόμη και η γειτονική μας Τουρκία, μόνο οφέλη μπορεί να έχει για την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή» τόνισε.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, μέσα από την υλοποίηση αυτού του συνεδρίου αναβιώνουμε ιστορικούς δεσμούς και γινόμαστε στα μάτια πολλών ανθρώπων μία πύλη με διακριτό, θετικό στίγμα για την εξοικείωση τους με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Η δουλειά που γίνεται μέσα από έργα όπως το WASTEnet αντιπροσωπεύει λοιπόν μία δραστηριότητα με ένα «άυλο» αντικείμενο, της οποίας ωστόσο η αξία είναι νομίζω προφανής και απτή…

Το Συνέδριο βέβαια, όπως τόνισε και ο Γεώργιος Συλαίος, θα φέρει στην πόλη μας κορυφαίους επιστήμονες από όλες τις γωνιές του πλανήτη, όχι μόνο από την Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας.

«Σύνεδροι από την Αυστραλία, την Σιγκαπούρη, την Ινδία, την Κίνα, το Ιράν, τις ΗΠΑ, την Τσεχία, την Πολωνία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ουγγαρία, την Σερβία, την Μολδαβία, την Τουρκία, τη Γεωργία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και Αρμενία, πρόκειται να βρεθούν στην πόλη μας, στη διάρκεια του συνεδρίου» σχολίασε ο κ. Συλαίος.

Καταληκτικά, όπως καταλαβαίνει κανείς εύκολα από τα παραπάνω, όλη η εν λόγω προσπάθεια θα βοηθήσει στην αναγνωρισιμότητα της πόλης μας καθώς σταδιακά δημιουργούνται οι προυποθέσεις για μία ολοκληρωμένη, βιώσιμη διαχείριση του φυσικού κεφαλαίου της περιοχής που αποτελεί και την βασική υποδομή του τουρισμού.

http://www.proininews.gr/03/24/στην-καβάλα-19-21-ιουνίου-το-πρώτο-διεθν/

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top