0

Νέα εκδοχή των «γκρίζων ζωνών» για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε 16 νησιά και νησίδες του Αιγαίου διατυπώθηκε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση από τον ίδιο τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας, αποκαλύπτοντας τα σοβαρά εμπόδια που παραμένουν στην προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης και αντιμετώπισης των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μετά μία περίοδο έντονης στρατιωτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο με κατακόρυφη αύξηση των παραβάσεων του FIR Αθηνών, παραβίασης του Εθνικού Εναέριου Χώρου και παραβάσεων των ελληνικών χωρικών υδάτων, η Τουρκία διατηρεί ζωντανή τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», η όποια διατυπώθηκε πρώτη φορά το 1996.

Στη διάρκεια συζήτησης στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν καταθέσει ερώτηση για τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα «είχε υψώσει την ελληνική σημαία σε νησιά που δεν της ανήκουν».

«Κατάληψη» νησιών

Σύμφωνα με το Εθνος, η φρασεολογία του βουλευτή του CHP ήταν ιδιαίτερα εμπρηστική, καθώς έκανε λόγο για «κατάληψη» των νησιών που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, κάνοντας ειδική αναφορά στη Ρω, στο Αγαθόνησι και το Φαρμακονήσι, ρωτώντας την κυβέρνηση τι θα κάνει για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και ζήτησε εξηγήσεις για τους λόγους που η Τουρκία δεν κηρύττει δική της ΑΟΖ.

Στον Τούρκο βουλευτή ανέλαβε να απαντήσει ο υπουργός Αμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, ο οποίος άναψε φωτιές, καθώς λίγο-πολύ υποστήριξε ότι τα νησιά που δεν αναφέρονται ρητά στις συνθήκες και δεν μεταβιβάστηκε η κυριαρχία τους στην Ελλάδα, νομικά είναι υπό την κυριαρχία της Τουρκίας, αλλά -όπως είπε- σε αρκετά από αυτά έχουν επιβληθεί από την Ελλάδα «πρακτικές εφαρμογές», που όμως δεν αλλάζουν το νομικό καθεστώς των νησιών. Μεταξύ των 16 νησιών τα οποία αφορούσε η ερώτηση, που είχε κατατεθεί από την αντιπολίτευση, ήταν ακόμη και οι Φούρνοι, οι Αρκοί, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, η Καλόλιμνος, η Ψέριμος κ.ά.

Η απάντηση που έδωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας προκάλεσε αντιδράσεις εντός της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «αποδέχεται την κατάληψη των νησιών αυτών από την Ελλάδα…».

Και αυτό το επεισόδιο, πάντως, είναι ενδεικτικό της επιβάρυνσης του κλίματος στις διμερείς σχέσεις, παρά τη βούληση που έχει εκφράσει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς για έναρξη συνομιλιών για την υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

http://mignatiou.com/2015/03/i-athina-kimate-i-tourkia-amfisviti-tin-kiriarchia-16-nision-nisidon/

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top