0

Ακόμη μία ελληνο-αιγυπτιακή άσκηση στο Αιγαίο επιβεβαιώνει τη στενή στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, η οποία αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς στο πλαίσιο της κοινής στρατηγικής που Αθήνα και Κάιρο έχουν σχεδιάσει για την εκμετάλλευση και προστασία των ενεργειακών πόρων που κρύβονται στο βυθό της Μεσογείου. Έτσι μετά την παρουσία δύο ανώτατων Αιγυπτίων αξιωματικών στην άσκηση που διεξήχθη στην νότια Ρόδο πριν από μερικές ημέρες μία νέα άσκηση αυτή την φορά με τη συμμετοχή ενός αιγυπτιακού στολίσκου πραγματοποιείται από την Δευτέρα στα νερά του Αιγαίου σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό. Η άσκηση με την ονομασία «Αlexandroupolis 14» ξεκίνησε χτες στις 8 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει τρείς φάσεις.

Η πρώτη φάση πραγματοποιείται εν όρμω στον Ναύσταθμο της Κρήτης και περιλαμβάνει εκπαίδευση σε σενάρια επιχειρήσεων ναυτικής αποτροπής στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ). Η πρόσφατη αντιπαράθεση του αιγυπτιακού Ναυτικού με στολίσκο ψαροκάικων επί του οποίου επέβαιναν ισλαμιστές αντάρτες και η μάχη που ακολούθησε αποτέλεσμα της οποίας ήταν η προσωρινή κατάληψη ενός αιγυπτιακού πολεμικού πλοίου και η απώλεια 8 ανδρών του αιγυπτιακού Ναυτικού αποτελούν ίσως την καλύτερη εξήγηση για τη σημασία της συνεργασία των δυο Ναυτικών δυνάμεων και την από κοινού εκπαίδευση των πληρωμάτων των ελληνικών και αιγυπτιακών πλοίων στο ΚΕΝΑΠ.

Η δεύτερη φάση της άσκησης περιλαμβάνει εν πλω εκπαίδευση βορείως της Κρήτης από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2014, με ανάπτυξη των ναυτικών δυνάμεων σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής. Τέλος στις 13 Δεκεμβρίου τα πληρώματα των δύο στολίσκων θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της άσκησης. Στην διμερή άσκηση «Αlexandroupolis 14» συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς, οι φρεγάτες Έλλη (F-450) και Νικηφόρος Φωκάς (F-466) κλάσης S, το πλοίο γενικής υποστήριξης Άξιος (A-464), η πυραυλάκατος Σταράκης (P-29) κλάσης La Combattante IIIb, το υπερσύγχρονο υποβρύχιο Παπανικολής (S-120), η ομάδα της διοίκησης υποβρυχίων καταστροφών καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Από αιγυπτιακής πλευράς συμμετέχει η φρεγάτα Εns Sharm el Sheikh (F-901) κλάσης O.H.Perry, οι πυραυλάκατοι Εns Υarmouk (646) και Εns Βadr (678), κλάσης Ramadan το βοηθητικό «Εns Ηalayeb» και τα παράκτια περιπολικά «Εns Wakil» και «Εns Ρafeaa». Η ελληνο-αιγυπτιακή αρμάδα θα ασκηθεί συνολικά για τρείς ημέρες στο κρητικό Πέλαγος σε συνεργασία με τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας αναβαθμίζοντας το επίπεδο της διμερούς διακλαδικής συνεργασίας σε μία θαλάσσια περιοχή κοινού ενδιαφέροντος.

http://www.viadiplomacy.gr/ellino-egiptiaki-armada-polemikon-plion-sto-egeo-minima-tis-askisis-pros-tin-tourkia/

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top