0

Eγκρίθηκε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για το έτος 2015.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο πρόγραμμα, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ εντάσσειστην καρδιά του αναπτυξιακού μοντέλου της, τον Τουρισμό. Βασικοί στόχοι αυτής της προτεραιότητας είναι: 
-Η ΠΑΜ-Θ να αποτελέσει τουριστικό προορισμό αριστείας
-Να γίνει 12μηνος τουριστικός προορισμός
-Να ενισχυθεί η διασύνδεση τουρισμού και τοπικών προϊόντων
- Η δημιουργία ‘’προϊόντων-πακέτων’’ και κατά συνέπεια ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού και έμπνευσης απασχόλησης επαγγελματιών του είδους
- Η βελτίωση ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων των επισκεπτών της από την Ελλάδα και από τις γειτονικές χώρες
-Η είσοδος σε νέες αγορές με ενδυνάμωση υφιστάμενων
- Η ανάπτυξη Περιφερειακής συνείδησης
Τα αριθμητικά δεδομένα για την Περιφέρειά δείχνουν συνοπτικά τα παρακάτω:
Με δεδομένη την αρκετά καλή οδική πρόσβαση στην Περιφέρεια, τόσο από την υπόλοιπη Ελλάδα όσο και από τις όμορες χώρες, το μεγαλύτερο μέρος του τουριστικού κύματος προέρχεται από την Ελλάδα και τις Βαλκανικές χώρες.
Εντούτοις το ποσοστό διερχόμενων επισκεπτών που παραμένει στην Περιφέρεια από χώρες όπως η Ρουμανία,, είναι λιγότερο από το 10% επί του συνόλου. Η έντονη εποχικότητα προσέλευσης αυτών των τουριστών δημιουργεί ζητήματα βιωσιμότητας στις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και ανορθόδοξη κατανομή των εσόδων και κατά συνέπεια των επενδύσεων. Επίσης παρατηρείται έλλειψη επαγγελματιών που ασχολούνται με την δημιουργία και πώληση οργανωμένων εκδρομικών πακέτων και περιηγήσεων προς την περιοχή.. Σήμερα η οδική σύνδεση είναι το είδος πρόσβασης το οποίο μπορεί να προσφέρει άμεσα αποτελέσματα βελτίωσης της επισκεψιμότητας.
ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ
Η αεροπορική πρόσβαση μέσω των δύο αεροδρομίων είναι μέχρι σήμερα περιορισμένης δυναμικής με ακόμη πιο έντονη εποχικότητα αλλά και συγκέντρωση προορισμών. Οι μισθωμένες και εποχικές πτήσεις, που εκτελούνται τους θερινούς κυρίως μήνες, φέρνουν στο αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος (Χρυσούπολη), περίπου 32.200 Γερμανούς, 15.800 Άγγλους, 5.900 Αυστριακούς, 5.300 Πολωνούς, 5.050 Τσέχους, 3.200 Σουηδούς, 2.000 Σλοβάκους, 1.600 Ολλανδούς και 1.350 Ρώσους. Οι αφίξεις από το εσωτερικό εκτιμώνται σε 37.000 περίπου. Στο αεροδρόμιο Δημόκριτος (Αλεξανδρούπολη), οι αφίξεις από το εξωτερικό, ήταν πολύ περιορισμένες με μόλις δύο πτήσεις από τη Γαλλία με λιγότερους από 500 επισκέπτες και ελάχιστες από Ρωσία με περιορισμένο αριθμό επισκεπτών. Επίσης δημιουργεί προβλήματα η τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζουν οι εταιρείες που εκτελούν τακτικές πτήσεις από τα δύo αεροδρόμια. Τα κοστολόγια των πτήσεων προς την περιοχή μας είναι ιδιαίτερα ακριβά και συνεπώς με τη σημερινή μορφή τους ελάχιστα συνεισφέρουν.
Η κρουαζιέρα είναι παρούσα με αφίξεις στο λιμάνι της Καβάλας, με αριθμητικά δεδομένα όμως, όχι ικανοποιητικά.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η Περιφέρειας έχει χαμηλή επισκεψιμότητα, σε μία περίοδο που η υπόλοιπη Ελλάδα παρουσιάζει έντονη αύξηση και βελτίωση σ΄ αυτόν τον τομέα.
Δείχνουν όμως και το στόχο για το που και πως πρέπει να κινηθεί η Περιφέρεια.
Οι κάτοικοι της περιφέρειας είναι περίπου 660.000, οι περισσότεροι των οποίων αγνοούν το φυσικό πλούτο, την ιστορία και το πολιτιστικό απόθεμα της Περιφέρειάς μας και σε μεγάλο βαθμό δεν είναι στις προτεραιότητές τους ο ενδοπεριφερειακός τουρισμός.
Πρώτος στόχος είναι ο ενδοπεριφερειακός τουρισμός και η δημιουργία καταναλωτικής συνείδησης, με αγάπη για τον τόπο μας και τα προϊόντα του. Δεύτερος στόχος είναι η προβολή στην υπόλοιπη Ελλάδα με άξονες τα κέντρα Θεσσαλονίκης και Αθήνας, ώστε να μπει ξανά η Περιφέρεια στις επιλογές της.
Με βάση την καλή οδική πρόσβαση προς την περιοχή Βουλγάρων, Ρουμάνων, Σέρβων, Τούρκων, Ούγγρων, Τσέχων, Σλοβάκων και ίσως λίγο αργότερα Ουκρανών, υπάρχει ενδιαφέρον σε πρώτη φάση για προβολή στις όμορες Βαλκανικές Χώρες. Η προβολή της εγγύτητας του Αιγαίου, αλλά και των ειδικών μορφών τουρισμού και παροχών που
Προσφέρονται 12 μήνες το χρόνο σε συνδυασμό με τον πολιτισμό και τη γαστρονομία, είναι ο βασικός άξονας. Είναι επίσης στόχος να αυξηθεί ο σχολικός τουρισμός από αυτές τις χώρες προς την περιοχή. Με δεδομένο ότι αρκετά σχολεία της περιοχής της Περιφέρειας, στο πλαίσια των σχολικών τους εκδρομών, επισκέπτονται τις χώρες αυτές πρέπει να συμβεί και το αντίστροφο.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΙΖΑ 72 ΩΡΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ
Σύμφωνα με τη Περιφέρεια σημαντικότατα μέτρα που μπορούν να δώσουν άμεσα οφέλη, είναι η πρόταση του Περιφερειάρχη για χορήγηση βίζας 72ώρων στα Ελληνοτουρκικά σύνορα (κάτι που έχει γίνει για νησιά του Ν. Αιγαίου) και η άρση της απαγόρευσης διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από την Ελληνο-βουλγαρική συνοριακή διάβαση της Νυμφαίας, η οποία εξυπηρετεί πέραν της Βουλγαρίας και τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.
Με τα μέτρα αυτά αγορές συνολικού πληθυσμού άνω των 100.000.000 κατοίκων, θα διευκολυνθούν να επιλέξουν τη Περιφέρεια ως τουριστικό προορισμό.
Όσον αφορά την αεροπορική σύνδεση, καταρχήν στόχος πρέπει να είναι η μείωση της τιμή των εισιτηρίων, η έλευση και άλλων αεροπορικών συνδέσεων και εταιρειών με πτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Χώρες - στόχοι με προοπτικές βελτίωσης φαίνεται να είναι η Γερμανία, η Αγγλία, οι Σκανδιναβικές χώρες, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ρωσία.
Τα λιμάνια έχουν σύνδεση με τη Θάσο και τη Σαμοθράκη και στην Καβάλα υπάρχουν αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.
ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΑΡΙΝΕΣ
Οι μαρίνες με εξοπλισμό και διαμόρφωση για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής είναι λίγες αλλά βρίσκονται υπό σχεδιασμό-κατασκευή ακόμη τρεις στην περιοχή της Καβάλας και μία στην Αλεξανδρούπολη. Είναι όμως απαραίτητο να ενισχυθεί η σύνδεση της Σαμοθράκης με Αλεξανδρούπολη, Λήμνο και Λαύριο και της Θάσου με την Καβάλα.
Ο μέσος επισκέπτης που έρχεται μαζικά στην Περιφέρειά, προς το παρόν ενδιαφέρεται για τον θερινό τουρισμό, ο οποίος θα υποστηριχθεί και θα βελτιωθεί ποιοτικά και ποσοτικά, πλην όμως είναι απόλυτα αναγκαίο να επανέλθουν στο επίκεντρο οι  ειδικές μορφές τουρισμού με 12μηνη δυνατότητα εξυπηρέτησης, αξιοποιώντας όλα τα μοναδικά στοιχεία φύσης, πολιτισμού, τοπικής γαστρονομίας και οινοποίησης. Υπάρχει τεράστιο απόθεμα εν δυνάμει επισκεπτών που θέλουν και ψάχνουν αυτό το είδος τουρισμού και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη μπορεί να το προσφέρει κατά τον καλύτερο τρόπο και στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Για την επιτυχία της αύξησης της ελκυστικότητας-επισκεψιμότητας της περιοχής απαραίτητο είναι το πρόγραμμα Τουριστικής προβολής να είναι ευέλικτο, σύγχρονο, στοχευμένο ανά κατηγορία (π.χ πράκτορες, κρουαζιέρα, ατομικά ταξίδια κλπ), άμεσο και αποτελεσματικό.
Πρέπει να συνδέει την Περιφερειακή διοίκηση με τους Δήμους , τους φορείς, τους επαγγελματίες αλλά και τους συλλόγους που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη διείσδυση στις ομάδες πληθυσμού που ενδιαφέρονται για τις ειδικές- εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Σήμερα το υλικό που έχει η Περιφέρεια στη διάθεση της είναι περιορισμένο, παλαιό, χωρίς συγκεκριμένη στόχευση. Χρειάζεται άμεσο εκσυγχρονισμό, ανακατεύθυνση στο ζητούμενο αποτέλεσμα και διανομή με παράλληλες δράσεις και διαπροσωπικές επαφές με τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που κατευθύνουν την τουριστική κίνηση. Χρειάζεται καθορισμός συνθήματος ανά ειδική ομάδα και χώρα.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Με βάση τα παραπάνω η Περιφέρεια αποφάσισε:
-Συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού και ειδικών μορφών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως συνεκθέτης του Ε.Ο.Τ. ή με αυτόνομη παρουσία. Διερεύνηση νέας σύμβασης συνεργασίας με ΔΕΘ-HELEXPO. Η λογική της παρουσίας στις εκθέσεις να στηρίζεταιστην προσέγγιση πελατών αλλά και στην ενδυνάμωση της παρουσίας και της προβολής με παράλληλες δράσεις πριν και μετά τη συμμετοχή στις εκθέσεις αυτές. Η πρόταση για συμμετοχή παρατίθεται παρακάτω. Η τελική επιλογή θα γίνει με γνώμονα, την έγκριση από τον ΕΟΤ, την ενεργή διάθεση και συμμετοχή των επιχειρηματιών του κλάδου και τις οικονομικές δυνατότητες της Περιφέρειας
- Στοχευμένες εκδηλώσεις σε πόλεις του εξωτερικού (Κωνσταντινούπολη, Σόφια, Βελιγράδι, Βουκουρέστι και δευτερεύουσες στις ίδιες χώρες και επιλογή από Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) με διοργάνωση εκδηλώσεων προβολής, διαφημιστικής προβολής αλλά και συναντήσεων b2b.
-Φιλοξενία και δημόσιες σχέσεις διαμορφωτών κοινής γνώμης (δημοσιογράφων, tour operators, τουριστικών πρακτόρων, αεροπορικών εταιρειών κ.α.). Το κόστος θα καλυφθεί από πόρους ΕΣΠΑ και ίδιους πόρους της ΠΑΜ-Θ.
-Διοργάνωση σεμιναρίων με εξειδικευμένους επιμορφωτές, που θα απευθύνονται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, για αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος και παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών συμβούλων και μελετών.
-Διοργάνωση και εκτέλεση δράσεων σε συνεργασία με Δήμους, φορείς, συλλόγους, για τη δημιουργία και εγκαθίδρυση των βάσεων για την ανάπτυξη συγκεκριμένων προϊόντων ειδικών μορφών τουρισμού. (Θρησκευτικός, Αρχαιολογικός, Ιστορικός-στρατιωτικός, φυσιολατρικός, γαστρονομικός κ.λ.π.).
-Παραγωγή τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού spot, dvd.
-Διαφημιστική καμπάνια σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά), ραδιόφωνο, τηλεόραση και ίντερνετ) στο εσωτερικό και το εξωτερικό, σε inflight περιοδικά, συνδρομή στην παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων που θα προβάλουν την περιφέρεια.
-Διαφημιστική καμπάνια δια μέσω αθλητικών συλλόγων και εκδηλώσεων που λαμβάνουν μέρος σε τουλάχιστον Πανευρωπαϊκού επιπέδου διοργανώσεις ή οι εκδηλώσεις έχουν διεθνή χαρακτήρα με τη συμμετοχή εθνικών ομάδων τουλάχιστον 3 χωρών.
-Παραγωγή και εκτύπωση έντυπου υλικού χάρτες κλπ (αυτό δύναται να περιλαμβάνει την δημιουργία νέων εντύπων αλλά και επανεκτυπώσεις και επικαιροποιήσεις εντύπων χαρτών, αφισών κλπ)
-Δημιουργία και παραγωγή εξειδικευμένων εντύπων που θα απευθύνονται σε στοχευμένες ομάδες στόχους (π.χ. ποδηλασία, άτομα τρίτης ηλικίας προβολή υποδομών κλπ)
-Δημιουργία εντύπων και οπτικοακουστικού υλικού με στόχευση το σχολικό-εκπαιδευτικό τουρισμό για Ελλάδα αλλά και με μετάφραση για Βουλγαρία, Ρουμανία , Τουρκία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ρωσία (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Βουλγαρικά, Σέρβικα, Ρουμάνικα, Τούρκικα, Ρώσικα)
-Προμήθεια διαφημιστικών δώρων
-Παραγωγή σακουλών, folder, μπλοκ κλπ
-Προμήθεια πτυσσόμενων κατασκευών (τύπου banners, αράχνη κλπ) ως πρόσθετο εξοπλισμό σε ημερίδες παρουσιάσεις κπλ
-Βελτίωση και δημιουργία νέων δικτυακών τόπων, προγραμμάτων (applications) για smartphones με θεματολογία χωρική και θεματική.
Ο προσδιορισμός του κόστους και η κατανομή πηγής χρηματοδότησης (εθνικοί ή ευρωπαϊκοί πόροι ή ίδιοι πόροι) της κάθε ενέργειας, θα γίνει άμεσα, εφόσον πρώτα εγκριθούν αρμοδίως οι δράσεις από τα όργανα της Περιφέρειας και λάβουν τις κατά νόμο εγκρίσεις από τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς.
http://www.tornosnews.gr/permalink/7534.html

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top