Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εκδήλωση που πραγματοποιείται το Σάββατο στην πόλη μας, κατά πάσα πιθανότητα στην αίθουσα του «ΟΣΚΑΡ», αλλά και η εκδήλωση που θα γίνει μία μέρα νωρίτερα την Παρασκευή. Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει η ομάδα Bία Stop. Η εκδήλωση αναφέρεται στο νομικό πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας. Έρχονται στην Καβάλα για να μιλήσουν δύο ντεντέκτιβ της αστυνομίας του Λονδίνου, γνωστή ως Scotland Yard. Πρόκειται για τον ντεντέκτιβ Λι Μπερνάντ και την ντεντέκτιβ Ζακλίν Σεμπάιρ.
Μια μέρα πριν την εκδήλωση του Σαββάτου θα γίνει σεμινάριο σε αστυνομικούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τους συναδέλφους τους από το Λονδίνο.
Είναι μία σπουδαία εκδήλωση που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Ειδικότερα το σχέδιο δράσης με τίτλο «πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών» που υλοποιείται στο πλαίσιο της πράξης 3, 2, 4, υποστήριξη μη κυβερνητικών οργανώσεων, διοικητική μεταρρύθμιση 2013, με δικαιούχο της πράξης την ειδική υπηρεσία συντονισμού διαχείρισης και εφαρμογής συγχρηματοδοτούμενων δράσεων του υπουργείου εσωτερικών.
Όλα ξεκίνησαν από την ομάδα «Βία Stop» η οποία από τον Οκτώβριο του 2013, εντάχθηκε στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Αρχικά το σεμινάριο του Σαββάτου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στη δημοτική βιβλιοθήκη. Επειδή όμως αναμένεται μεγάλη συμμετοχή, θα γίνει μάλλον στην αίθουσα του Όσκαρ.
Εκτός από τους δύο αστυνομικούς της αστυνομίας του Λονδίνου θα μιλήσουν ο βοηθός διευθυντή διεύθυνσης αστυνομίας Καβάλας Γιώργος Γκράνας, ο πρόεδρος πρωτοδικών Αθηνών και ανακριτής Νίκος Τσιρώνης, ενώ ενδέχεται και να παραστεί και να μιλήσει στην εκδήλωση η Φανή Παπαδοπούλου, πολιτικός και κοινωνικός επιστήμων. Για όλα αυτά μίλησε αναλυτικά στην εφημερίδα μας, η κα Ελένη Φώτου. Η κα Φώτου είναι δικαστική ψυχολόγος, της ομάδας «Βία Stop». Είπε τα εξής: «Το Ινστιτούτο πρόληψης και θεραπείας της βίας και προώθησης της ισότητας των φύλων «Βία Stop» έχει δημιουργηθεί το 2008 με στόχο τη θεραπεία του φαινομένου της βίας όπως κι αυτό εκδήλωνεται, είτε μιλάμε για σχολική βία, είτε μιλάμε για βία μέσα στην οικογένεια, είτε μιλάμε για οποιαδήποτε άλλη μορφή βίας».
ΕΡ: Τους τελευταίους μήνες αυτή η πρωτοβουλία εντάχθηκε σ΄ ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ;
ΑΠ: Αυτό είναι αλήθεια. Ξεκινήσαμε από τον Οκτώβριο του 2013 και υλοποιούμε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο είναι από το υπουργείο εσωτερικών, από τη γραμματεία ισότητας. Ο τίτλος του προγράμματος είναι «πρόληψη καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών» και μέσα στα πλαίσια αυτού του προγράμματος θα διοργανώσουμε την ερχόμενη εβδομάδα κάποιες δράσεις με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, έτσι όπως θεσπισθεί από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας».
ΕΡ: Μιλούμε πάντως για κάτι που θα προηγηθεί στις 22 Νοέμβρη ημέρα Σάββατο, όχι μόνο θα κάνετε ημερίδα για το νομικό πλαίσιο της οικογενειακής βίας, αλλά έχετε προσκεκλημένους δύο αστυνομικούς από το Λονδίνο που θα έρθουν εδώ για να παρουσιάσουν εισηγήσεις. Πως φτάσατε εκεί;
ΑΠ: «Είναι μία μεγάλη ιστορία αυτό. Είναι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμαστε σε επιστημονικό επίπεδο και με την Ζακλίν Σεμπάιρ και τον Λι Μπερναντ. Είμαστε συνεργάτες. Προσωπικά είχα τη μεγάλη τύχη να με δεχτούνε για μια εκπαίδευση το Σεπτέμβριο και θεώρησα σωστό να τους γνωρίσουμε σαν ομάδα, να τους προσκαλέσουμε να έρθουνε να μας μεταδώσουνε τη δική τους γνώση την οποία έχουνε αποκτήσει με πολλές μελέτες τα τελευταία είκοσι χρόνια».
ΕΡ: Μια μέρα πριν, δηλαδή την Παρασκευή 21 Νοέμβρη οι δυο αστυνομικοί απ΄ το Λονδίνο θα μιλήσουν σε αστυνομικούς εδώ;
ΑΠ: «Ακριβώς. Έχουνε κληθεί να συμμετάσχουν αστυνομικοί και της Καβάλας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και θα γίνει αναφορά πάνω στις καλές τεχνικές τις οποίες υιοθετεί η αστυνομία του Λονδίνου πάνω σε περιστατικά οικογενειακής βίας».
http://www.proininews.gr/11/18/δυο-ντεντέκτιβ-της-new-scotland-yard-στην-πόλη-μας/
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!