0

Οριστικά κλείνει από αύριο το πρωί, Τρίτη 7 Οκτωβρίου, το τμήμα της παλιάς εθνικής οδού Καβάλας – Δράμας που διέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων με απόφαση της  δημάρχου Καβάλας  Δήμητρας Τσανάκα. Η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει στην ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου. Στις άμεσες πρωτοβουλίες της ΙΗ’ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων, όπως ανέφερε στο «Χ» η προϊσταμένη Μαρία Νικολαΐδου-Πατέρα, είναι να ξεκινήσουν στις αρχές του 2015 με τις ανασκαφικές εργασίες.

Ήδη έχει γίνει η τοποθέτηση της κατάλληλης σηματοδότησης στην περιοχή και από τη Δευτέρα η αρχαιολογική υπηρεσία θα περιφράξει τον χώρο που έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός, από το ύψος του πάρκινγκ του ΕΟΤ μέχρι και πριν το βαπτιστήριο της Λυδίας.

Ο δρόμος αυτός είχε αποχαρακτηριστεί, σύμφωνα με ΦΕΚ του Απριλίου του 2013, όμως η διοίκηση Σιμιτσή στον δήμο και Γρανά στην Αντιπεριφέρεια, δεν έδωσαν την ανάλογη σημασία, αφού στα προαπαιτούμενα του φακέλου ένταξης του Αρχαιολογικού Χώρου Φιλίππων για τη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ήταν ο αποχαρακτηρισμός της οδικής σύνδεσης Λυδίας-Κρηνίδων από την παλιά εθνική οδό.

Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι της περιοχής για τις μετακινήσεις του θα πρέπει να εξέρχονται στην Εθνικό Οδό Καβάλας-Δράμας και χθες το θέμα αυτό τέθηκε υπόψιν της Δ. Τσανάκα στη συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης και πρώην δήμου Φιλίππων, Ηλία Καλανταρίδη, τον προκάτοχό του Ανέστη Σιγγιρίδη και τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Λυδίας, Γιάννη Βοΐδη.

Η Καλανταρίδης: «Ο δήμος εφαρμόζει απόφαση του ΦΕΚ πριν από 1,5 χρόνο»

«Ο δήμος εφαρμόζει απλώς την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ πριν από 1,5 χρόνο, τον Απρίλιο του 2013. Ζητήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία η συνδρομή για να υπάρξει η κατάλληλη σηματοδότηση. Τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθούν οι πινακίδες, ενώ θα διευθετηθούν άμεσα τα υπαρκτά προβλήματα της μεταφοράς των μαθητών τις πρωινές ώρες του χειμώνα, με την πυκνή ομίχλη και το αίτημα των κατοίκων για τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη στη διασταύρωση Λυδίας-Εθνικής Οδού Καβάλας-Δράμας. Επίσης, θα κάνουμε τις απαραίτητες», δήλωσε αναφορικά με το θέμα ο αντιδήμαρχος.

Φανάρι στη διασταύρωση Λυδίας-Ε.Ο. Καβάλας-Δράμας ζητά ο Αν. Σιγγιρίδης

Την αναγκαιότητα τοποθέτησης φωτεινού σηματοδότη στη διασταύρωση της Λυδίας με την Εθνική Οδό Καβάλας-Δράμας προέταξε στη συνάντηση ο Ανέστης Σιγγιρίδης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Εμείς αυτό που ζητήσαμε εδώ και καιρό, το οποίο τόνιζα από τον καιρό που ήμουν αντιδήμαρχος της περιοχής, αλλά και στις υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας, ήταν να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των μαθητικών μεταφορών και του οικισμού, με την είσοδο φωτεινού σηματοδότη στη διασταύρωση με την εθνική οδό. Η δημοτική οδός, πλέον, δεν υπάρχει. Αυτό πριν από δύο μήνες το επισημάναμε στον κ. Κεβράκη, παρουσία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, για τη μεταφορά του φαναριού από το ύψος των Μαρμάρων Σκαρή προς τον κόμβο του βαπτιστηρίου της Λυδίας. Είχαμε συμφωνήσει ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί αυτή η παρέμβαση και μετά θα κλείσει ο δρόμος, κάτι που δεν έχει υλοποιηθεί. Η κ. Τσανάκα τόνισε ότι ο δρόμος κλείνει άμεσα. Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Καβάλας έχει εκφράσει τους φόβους του για τις μαθητικές μεταφορές, ενώ και το ΚΤΕΛ Δράμας δηλώνει άρνηση να εξέρχεται από τον κόμβο του βαπτιστηρίου. Η κ. Τσανάκα μας τόνισε ότι θα επικοινωνήσει με την Περιφέρεια και θα διευθετήσει τόσο το θέμα με το ΚΤΕΛ Δράμας, αλλά κι αυτό με το φανάρι».

Π. Τσεντεμεΐδης: «Αναγκαία η τοποθέτηση σηματοδότη»

Αναγκαία κρίνει την μεταφορά του σηματοδότη από τα Μάρμαρα Σκαρή στη διασταύρωση του κόμβου βαπτιστηρίου με την Ε.Ο. Καβάλας-Δράμας και ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, Π. Τσεντεμείδης, σημειώνοντας ότι: «Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη της μεταφοράς παιδιών και μάλιστα με συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στη Λυδία κατά τις πρωινές ώρες του χειμώνα, με την πυκνή ομίχλη. Είναι φορές που βγαίνουμε στην τύχη στον δρόμο! Κάποιες φορές κατεβάζουμε άνθρωπο για να ελέγξει και να μας πει ότι όλα είναι καλά. Θεωρώ πως είναι αναγκαία η τοποθέτηση σηματοδότη για να ενισχυθεί η ασφάλεια των μαθητικών μεταφορών, αλλά και των κατοίκων στις μετακινήσεις τους».

http://www.xronometro.com/filippoi-dromos/

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top