0

Με ανακοίνωσή της, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης ενημερώνει ότι από σήμερα ξεκινούν ρίψεις εμβολιακών δολωμάτων από αέρος (αεροπλάνα), σε δασικές και αγροτικές περιοχές. Ειδικότερα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της εν λόγω Περιφέρειας ανακοίνωσε τα εξής:

Α. Εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων:

Από τον Οκτώβριο του 2012 η Λύσσα είναι πλέον γεγονός για τη χώρα μας.

Προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της νόσου, εφαρμόζεται από το 2013 εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων, ο οποίος θα διαρκέσει μερικά χρόνια. Σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας, από 10 έως 16 Νοεμβρίου 2014, θα πραγματοποιηθούν ρίψεις εμβολιακών δολωμάτων από αέρος (αεροπλάνα), σε δασικές και αγροτικές περιοχές. Για την Περιφέρεια ΑΜΘ οι ρίψεις θα πραγματοποιηθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας.

Οι πολίτες για την ασφάλεια τους θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Σε περίπτωση εύρεσης δολωμάτων (μικροί κύβοι, χρώματος λαδί –καφέ με οσμή ψαριού) απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή μαζί τους. Απαγορεύεται να τα ακουμπούν ή να τα πατούν
Σε περίπτωση επαφής πρέπει να ακολουθήσει άμεσα επίσκεψη σε γιατρό (δεδομένου ότι τα εμβολιακά δολώματα περιέχουν ζωντανό ιό και είναι άμεσος ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου )
Σε περίπτωση εύρεσης δολωμάτων ο πολίτης να ενημερώνει άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές
Ιδιαιτέρως να ενημερωθούν τα παιδιά που κατοικούν σε αγροτικές περιοχές σε περίπτωση εύρεσης δολωμάτων, να μην έρθουν σε καμία επαφή με τα εμβολιακά δολώματα .
Σε περίπτωση εύρεσης δολώματος που θα πρέπει να μεταφερθεί, η μετακίνηση του γίνεται με πλαστικό γάντι ή σακούλα σε λιγότερο πολυσύχναστη από ανθρώπους περιοχή ή παραδίδεται στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

Β. Πρόγραμμα Επιτήρησης της Λύσσας και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου

Παράλληλα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της χώρας και φυσικά της Περιφέρειας συνεχίζουν να εφαρμόζουν Πρόγραμμα για την επιτήρηση και έγκαιρη διάγνωση της νόσου, παίρνοντας δείγματα εγκεφαλικού ιστού από τα ζώα δείκτες (αλεπούδες) αλλά και από κάθε ύποπτο ζώο(οικόσιτο ή άγριο).

Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα κανένα κρούσμα λύσσας δεν διαγνώστηκε σε άνθρωπο.

Γ. Συνιστώμενα Μέτρα Πρόληψης και Προστασίας

Καθώς η Λύσσα είναι νόσημα θανατηφόρο στις περισσότερες των περιπτώσεων, η πρόληψη και τα μέτρα προστασίας είναι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε την πιθανή μόλυνση ανθρώπων και ζώων:

Για τη Δημιουργία ενός Βιολογικού φραγμού απέναντι στη νόσο, απαιτούνται οι παρακάτω ενέργειες:

Εμβολιασμός από τους κτηνοτρόφους όλων των ποιμενικών σκύλων
Εμβολιασμός όλων των κυνηγητικών σκύλων
Εμβολιασμός όλων των αδέσποτων σκύλων με ευθύνη των κατά τόπους Δημοτικών Αρχών
Εμβολιασμός όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες) με ευθύνη των ιδιοκτητών
Μέτρα προστασίας από ένα Λυσσύποπτο ζώο
Αποφεύγουμε την επαφή με αδέσποτα ζώα με άγνωστο εμβολιακό καθεστώς
Αναφέρουμε στις αρμόδιες Δημοτικές Αρχές, ζώα με επιθετική συμπεριφορά ή ύποπτα κλινικά συμπτώματα
Εάν κάποιος δαγκωθεί από πιθανά λυσσύποπτο ζώο παρακαλούμε να επικοινωνήσει άμεσα με την κοντινότερη Ιατρική ή Κτηνιατρική Υπηρεσία.

http://www.zougla.gr/ygeia/article/ston-polemo-kata-tis-lisas-i-periferia-anat-makedonias-8rakis

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top