0

Την οργάνωση ταξιδιού γνωριμίας με την περιοχή και τη φιλοξενία δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων, από τη  Ρωσία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, πραγματοποίησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Η Ρουμανία, μετά την έναρξη λειτουργίας, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας αποτελεί μία νέα πηγή επισκεπτών για την περιφέρεια. Οι Ρουμάνοι δημοσιογράφοι δήλωσαν ότι η περιοχή και οι δυνατότητες της για παροχή ειδικών μορφών τουρισμού, τους ήταν άγνωστη και χωρίς κατάλληλη προβολή στη χώρα τους μέχρι σήμερα όπως και η νέα συνοριακή πύλη εισόδου στη χώρα μας μέσω της Νυμφαίας δεν είχε την κατάλληλη παρουσίαση στη Ρουμανία για να γίνει ευρέως γνωστή και να αξιοποιηθεί.

Οι επισκέπτες και από τις 3 χώρες εντυπωσιάστηκαν από το φυσικό πλούτο, τα πολιτιστικά στοιχεία και τις δυνατότητές ειδικών μορφών τουρισμού που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και εκφράζοντας την απορία τους για το ότι δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια προβολής αυτών των τουριστικών δυνατοτήτων στις χώρες τους δήλωσαν ότι θα επισκεφθούν ξανά την περιοχή και ότι θα μεταφέρουν με άρθρα και εκπομπές, τις άριστες εντυπώσεις τους στο κοινό των χωρών τους.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα παρουσίασε εξαιρετικούς ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης την τελευταία 2ετία, δεν είχε τα αποτελέσματα που έπρεπε παρά την εξαιρετική οδική σύνδεση της με τις όμορες χώρες. Με αρχή αυτήν την επίσκεψη, αναδιατάσσονται και βελτιώνονται όλα τα υπό εξέλιξη προγράμματα που υλοποιούνται ενώ σχεδιάζονται νέα, ώστε να έχουν τα αποτελέσματα που απαιτούνται σύμφωνα με τη ξεκάθαρη στόχευση που έχει τεθεί: προορισμός αριστείας, 12μηνη τουριστική παροχή υπηρεσιών με ανάπτυξη-προβολή των ειδικών μορφών τους, σύνδεση τοπικών προϊόντων με την τουριστική δραστηριότητα, προγραμματισμένη και ουσιαστική παρουσίαση της περιφέρειας στις χώρες στόχους.

Η διέλευση τουριστικών λεωφορείων από τη Νυμφαία και η δυνατότητα χορήγησης βίζας 72ώρων από τους Κήπους, είναι αιτήματα της Περιφέρειας που πρέπει να υποστηριχθούν, προκειμένου να υπάρξει άμεσο όφελος από πηγές επισκεπτών συνολικού πληθυσμού άνω των 50.000.000 ατόμων.

Η επίσκεψη τους ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου από τη Δράμα και ακολούθησαν πρόγραμμα ξενάγησης σε περιοχές της Καβάλας, Θάσου, Ξάνθης, Ροδόπης, Σαμοθράκης, Έβρου, μέχρι την 1η Νοεμβρίου που αναχώρησαν για τις πατρίδες τους.Μ.Αμοιρίδης, αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, στο tornosnews: Είμαι αισιόδοξος, θα πάμε εκεί που πρέπειΟ αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ.Μιχάλης Αμοιρίδης, σχολιάζοντας τις εντυπώσεις των φιλοξενουμένων πρακτόρων και δημοσιογράφων από την πειρήγησή τους στην Περιφέρεια, λέει στο tornosnews:

"Είναι άξιο αναφοράς ότι ενώ ως Έλληνες νομίζουμε ότι επισκέπτες από αυτές τις χώρες μάς προτιμούν μόνο για τον ήλιο και τη θάλασσά μας, οι συγκεκριμένοι μας επιβεβαίωσαν ότι κάνουμε τεράστιο λάθος.

Έμειναν κατάπληκτοι από τις δυνατότητες ειδικών μορφών τουρισμού που έχουμε και απόρησαν για το ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια προβολής τους στις χώρες τους.
Παρά τον καιρό και το σφιχτό πρόγραμμά, την προτελευταία μέρα στη Σαμοθράκη ξύπνησαν 5 το πρωί για να πάνε να επισκεφθούν φαράγγια και καταρράκτες και γύρισαν κατενθουσιασμένοι να πάρουμε το πλοίο για να συνεχίσουμε για Σουφλί με τα μεταξωτά, τις εκκλησίες, το δέλτα του Έβρου!

Σπήλαιο Αγγίτη, Αρχαιολογικός χώρος  Φιλίππων, Κεραμωτή, Θάσος, Τέμπη Νέστου, Παλιά πόλη της Ξάνθης, Μουσείο Αβδήρων, εκκλησία- νησάκι Αγίου Νικολάου στη Λίμνη Βιστωνίδα λίγα από αυτά που είδαν.

 Όλοι μου είπαν ότι υπάρχει τεράστιο κοινό για αυτό τον τουρισμό στις χώρες τους και ότι εάν το προβάλουμε όπως πρέπει θα έχουμε γρήγορα πολύ σοβαρή ανταπόκριση.

Αυτό θα το κάνουμε με αρχή από τις δύο εκθέσεις και το πρόγραμμα που βγαίνει για το 2015. Ξετρελάθηκαν με το Σπήλαιο Αγγίτη, την Εκκλησία Αγίου Νικολάου στο νησάκι της Βιστωνίδας, τη φύση της Σαμοθράκης, τα μεταξωτά στο Σουφλί, την πόλη της Αλεξανδρούπολης και το τσίπουρο που δεν το ξέχασαν σε κανένα τραπέζι. Μεγάλη απορία τους γιατί δεν είχε τουρισμό η Θάσος αυτή την εποχή, το θεώρησαν πανέμορφο μέρος και όχι μόνο για το καλοκαίρι. Αυτά δείχνουν ότι πολλά και κυρίως ότι μέχρι σήμερα ακολουθήθηκε λάθος πορεία και μάλλον ουδέποτε έγινε σοβαρή δουλεία και ουσιαστική μελέτη και στόχευση. Είμαι αισιόδοξος όμως ότι θα πάμε εκεί που πρέπει.

Στη Σαμοθράκη επισκέφθηκα και είχα πολύ ουσιαστική συνομιλία με το Δήμαρχο Θανάση Βίτσα. Είναι ένα απόλυτα ιδιαίτερο νησί. Είναι παρθένο και αυτό του δίνει τεράστιο πλεονέκτημα, σε συνδυασμό με το όρος Σάος, τα φαράγγια και τους καταρράκτες, τα απόλυτα τοπικό φαγητό και οι πανέμορφες παραλίες του. Μεγάλο πρόβλημα είναι η απώλεια της σύνδεσης με το Λαύριο λόγω διακοπής της επιδότησης της γραμμής που τροφοδοτούσε το νησί με τουρισμό σε ποσοστό περίπου 40% του συνόλου και θέλω να το βοηθήσουμε εάν μπορούμε. Επίσης συζητήθηκε η καταπολέμηση του ελεύθερου κάμπινγκ διότι δίνει άσχημη εικόνα και δημιουργεί  περιβαλλοντική όχληση με τα ανεξέλεγκτα σκουπίδια και οπτική ρύπανση.

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με αυτοπεποίθηση επαναπροσδιορίζουν το τουριστικό προϊόν τους και η ξεκάθαρη στόχευση ‘’ο τουρισμός καρδιά της ανάπτυξης’’, με την προβολή και αξιοποίηση των ειδικών μορφών τουρισμού φαίνεται να βρίσκει άμεσα ανταπόκριση στο εξωτερικό."

Δείτε φωτογραφίες από το ταξίδι γνωριμίας πρακτόρων και δημοσιογράφων από τη Ρωσία, Βουλγαρία και Ρουμανία:

http://www.tornosnews.gr/permalink/6603.html

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top