0

Δύο σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα μπορεί να βελτιώσουν την ψυχική διάθεση και να χαρίσουν ψυχική ευεξία, υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες.

Αναλύοντας στοιχεία από 13.983 εθελοντές ηλικίας άνω των 16 ετών, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η κατανάλωση φρέσκων φυτικών προϊόντων συσχετίζεται στενά με την ψυχική ευεξία, δηλαδή με το πόσο καλά θα νιώθει κάποιος και πόσο καλά θα λειτουργεί.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καλή ψυχική ευεξία εμπερικλείει παράγοντες όπως η αισιοδοξία, η ευτυχία, η αυτοεκτίμηση, η ψυχική αντοχή και οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», η μελέτη έδειξε ακόμα πως ρόλο παίζουν επίσης η παχυσαρκία και το κάπνισμα, αλλά αυτός είναι αρνητικός.

Στην πραγματικότητα, όσοι εθελοντές κατανάλωναν καθημερινά φρούτα και σαλάτες είχαν κατά 21% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κακή ψυχική διάθεση, ενώ όσοι έτρωγαν ελάχιστα ή καθόλου φρέσκα φυτικά τρόφιμα είχαν κατά 47% περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλή ψυχική ευεξία.

Οι πιθανότητες χαμηλής ευεξίας ήταν επίσης κατά 28% περισσότερες για τους παχύσαρκους και σχεδόν διπλάσιες για τους καπνιστές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «BMJOpen», από τους εθελοντές με την καλύτερη ψυχική ευεξία απ’ όλους, το 35,5% έτρωγε τουλάχιστον δύο σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα, το 31,4% δύο σαλάτες και δύο φρούτα την ημέρα, ενώ το 28,4% κατανάλωνε τουλάχιστον μία σαλάτα.

Ελάχιστα έως καθόλου φρούτα και λαχανικά έτρωγε το μόλις 6,8% των εθελοντών αυτής της ομάδας.

«Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν πως όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά τρώει κάποιος, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να έχει χαμηλή ψυχική ευεξία» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σαβέριο Στρέιντζες, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιαγγειακής Επιδημιολογίας και διευθυντής του Προγράμματος Αγωγής στη Δημόσια Υγεία στο Πανεπιστήμιο του Γουώργουικ.

«Μαζί με το κάπνισμα, τα φρούτα και τα λαχανικά φάνηκε να είναι ο παράγοντας του τρόπου ζωής με τη μεγαλύτερη συσχέτιση με την - χαμηλή ή υψηλή - ψυχική ευεξία. Αυτό υποδηλώνει ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο και στη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας στον γενικό πληθυσμό» πρόσθεσε.

http://www.zougla.gr/ygeia/article/ta-frouta-ke-i-salates-xarizoun-psixiki-eveksia


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top