0

Στην Ευρώπη στρέφονται οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες προκειμένου να αξιοποιήσουν την αυξανόμενη απήχηση του «ελληνικού γιαουρτιού», το οποίο μετά τους Αμερικανούς έχει βαλθεί να «τρελάνει» και τους Ευρωπαίους.

Η υψηλή ποιότητα, η μοναδική γεύση των προϊόντων τους και η τεχνογνωσία που έχουν αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν «ισχυρό χαρτί» στα χέρια των Ελλήνων παραγωγών στη μάχη που καλούνται να δώσουν με τους ξένους ανταγωνιστές τους. Από το «παιχνίδι» δεν θα μπορούσε να λείψει η ΦΑΓΕ, η οποία αν και διαθέτει ήδη ισχυρή παρουσία στη Γηραιά Ήπειρο αποφάσισε να δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση, διαβλέποντας τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν.

Σύμφωνα με στέλεχος της εταιρείας που μίλησε σε ξένο μέσο ενημέρωσης, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τροφίμων SIAL, μετά την επιτυχία στις ΗΠΑ και την ανάδειξη του «Total» στις κορυφαίες μάρκες του χώρου, γίνεται προσπάθεια περαιτέρω διεύρυνσης του δικτύου πωλήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου η ζήτηση για τα προϊόντα της ΦΑΓΕ αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Ήδη, οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2014 εκτός Αμερικής αυξήθηκαν κατά 22%, με την Αγγλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία να ξεχωρίζουν.

Το ίδιο στέλεχος εμφανίστηκε αισιόδοξο για τη συνέχεια, καθώς -όπως είπε- «οι Ευρωπαίοι τώρα αρχίζουν να μαθαίνουν πως το ελληνικό γιαούρτι πέρα από ένα υγιεινό σνακ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη μαγειρική, ως υποκατάστατο της κρέμας γάλακτος», ενώ δεν έκρυψε πως η ανάπτυξη στην Ευρώπη μπορεί να αντισταθμίσει ενδεχόμενες απώλειες από την κάμψη που παρατηρείται τελευταία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Τη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται και μάλιστα σε ένα προνομιακό πεδίο για τις ελληνικές εταιρείες σπεύδει να εκμεταλλευτεί και η ΔΕΛΤΑ, η οποία πριν από μερικούς μήνες ξεκίνησε τις πρώτες εξαγωγές στην Ιταλία σε συνεργασία με τον όμιλο Granarolo με πολύ θετικά αποτελέσματα. Παρότι η γκάμα τους δεν είναι πλήρης (μόλις πέντε κωδικοί) και η τοποθέτησή τους είναι ακόμη περιορισμένη (μόλις στο 35% των σημείων πώλησης), τα προϊόντα της έχουν καταφέρει να κερδίσουν μερίδιο 17,4%, φθάνοντας στη δεύτερη θέση της ιταλικής αγοράς ελληνικού γιαουρτιού. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΛΤΑ, σχέδια επέκτασης υπάρχουν και για άλλες χώρες, και ήδη γίνονται συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση με υποψήφιους συνεργάτες.

Στο επίκεντρο η Αγγλία

Ανάλογες βλέψεις έχει και η Κρι Κρι, η οποία μετά την επαναλειτουργία της παραγωγικής της μονάδας βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με τρεις μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες της Αγγλίας, οι οποίες ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν προϊόντα της στα ράφια τους είτε με τη μορφή του επώνυμου προϊόντος είτε με τη μορφή ιδιωτικής ετικέτας. Προηγουμένως, η σερραϊκή εταιρεία, η οποία διαθέτει ήδη παρουσία στη Βρετανία μέσω της αλυσίδας Waitrose αλλά και σε Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Γαλλία και Ιταλία, έκλεισε συμφωνία με μεγάλη αλυσίδα του Βελγίου. Εκτός από τις παραπάνω, στη «μάχη» του ελληνικού γιαουρτιού έχουν ριχτεί η ΜΕΒΓΑΛ, η «Όλυμπος» και η «Δωδώνη» αλλά και ξένες πολυεθνικές, όπως η Chobani και η Danone, που επενδύουν σημαντικά κεφάλαια και διεκδικούν μερίδιο από την πίτα. Το περισσότερο βάρος δίδεται στην Αγγλία, όπου η αγορά του ελληνικού γιαουρτιού αναπτύσσεται με διψήφιους ρυθμούς. Επιπλέον, οι ελληνικές εταιρείες, πέρα από την αξεπέραστη γεύση και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους, έχουν ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ξένων ανταγωνιστών τους: τη δικαστική νίκη της ΦΑΓΕ επί της εταιρείας Chobani για την «πατρότητα» του ελληνικού γιαουρτιού.

Η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου, η οποία ορίζει πως κανένα προϊόν με την ένδειξη «ελληνικό γιαούρτι» (Greek Yogurt) είτε υπό τη μορφή επώνυμου είτε υπό μορφή ιδιωτικής ετικέτας δεν μπορεί να πωλείται στη Μεγάλη Βρετανία αν δεν παρασκευάζεται στην Ελλάδα με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές, αποτελεί ένα πολύ «ισχυρό χαρτί» στα χέρια των Ελλήνων παραγωγών, εφόσον βέβαια χρησιμοποιηθεί κατάλληλα. Συγκεκριμένα, η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου ορίζει πως προκειμένου να πωληθεί ένα γιαούρτι ως «ελληνικό» στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει, πρώτον, να παρασκευάζεται σύμφωνα με μια διαδικασία στράγγισης που αφαιρεί τον υδαρή ορό γάλακτος, δεύτερον να μην περιέχει πρόσθετα ή συντηρητικά και τρίτον και σημαντικότερο να παρασκευάζεται στην Ελλάδα.

Το «στοίχημα» για τη χώρα

Σε μια εποχή που η κατανάλωση στην Ελλάδα πιέζεται και η ρευστότητα σπανίζει, η διέξοδος στο εξωτερικό, παρά τους κινδύνους και το ρίσκο που συνεπάγεται, είναι μονόδρομος για όσες επιχειρήσεις θέλουν να δώσουν ώθηση στα έσοδά τους και να διασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και ένα μεγάλο «στοίχημα» για τη χώρα, αφού μέσα από την ενδυνάμωση των εξαγωγών γιαούρτης μπορεί να αναζωογονήσει την κτηνοτροφία της, η οποία τα τελευταία χρόνια φυλλορροεί επικίνδυνα.

Υπολογίζεται πως σήμερα έχουν απομείνει μόλις 3.500 αγελαδοτροφικές μονάδες από 6.500 που ήταν πριν από επτά χρόνια, ενώ την ίδια ώρα η εγχώρια παραγωγή γάλακτος μειώνεται κατά 30.000 με 50.000 τόνους κάθε χρόνο.

Επιβραδύνεται η άνοδος

Επιασε «ταβάνι» το Greek yogurt στις ΗΠΑ

Σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου οι προοπτικές είναι ευοίωνες οι πωλήσεις του ελληνικού γιαουρτιού στις ΗΠΑ φαίνεται πως έπιασαν «ταβάνι». Μάλιστα, υπάρχουν διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν πως η αλματώδης ανάπτυξη που καταγράφηκε τα προηγούμενα χρόνια στην άλλη άκρη του Ατλαντικού έφθασε στο τέλος της. Ακόμη και ο επικεφαλής της Κρι Κρι σε πρόσφατη ομιλία του χαρακτήρισε την αμερικάνικη αγορά ελληνικού γιαουρτιού κορεσμένη.

«Παρότι κάθε μεγάλη γαλακτοβιομηχανία όχι μόνο το παράγει αλλά το προσφέρει σε πολλά και διαφορετικά είδη, η ζήτηση αρχίζει να εξασθενεί και η κατανάλωση να εκλογικεύεται, καθώς πλέον δεν αποτελεί ένα καινούριο προϊόν που οι καταναλωτές θα τρέξουν να γευθούν», επισημαίνουν οι αναλυτές της Sanford Bernstein.

Σύμφωνα δε με έρευνα της εταιρείας Euromonitor International, ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων στην κατηγορία των γιαουρτιών που «τρώγονται με το κουτάλι», όπου συμπεριλαμβάνεται και το ελληνικό, αναμένεται να υποχωρήσει στο 6% έως το 2018 από 34% που ήταν την προηγούμενη πενταετία.

http://www.serraikanea.gr/oikonomia/item/14654-evropi-i-kri-kri-rixnetai-sti-maxi-tou-ellinikoy-giaourtioy.html

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top