0

Στην σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κομοτηνή συζητείται τελευταίο θέμα στην ημερήσια διάταξη αυτό της λειτουργίας και αναβάθμισης της Σχολής Βοηθών Νοσηλευτών του Νοσοκομείου Καβάλας. Εισηγητής είναι ο Θόδωρος Μαρκόπουλος αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

Βάση των οριστικών αποφάσεων της σημερινής και της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας (όπου υπάγεται η Σχολή) κλείνουν όλες οι σχολές αυτού του αντικειμένου σε όλη την Ελλάδα. Η Σχολή του Νοσοκομείου Καβάλας κλείνει τον Σεπτέμβρη του 2015. Φέτος τον Σεπτέμβρη δεν της επιτράπηκε να έχει νέους εισακτέους αν και ενδιαφερόμενοι υπήρχαν. Έτσι ενώ το Σεπτέμβρη του 2013 η Σχολή είχε 100 μαθητές, φέτος λειτουργεί μόνο με 37 παλιούς. Στη Σχολή – σήμερα λειτουργεί στη παλιά ψυχιατρική κλινική στο Σανατόριο- εργάζονται 3 μόνιμοι καθηγητές (εργαζόμενοι του Νοσοκομείου) ενώ εθελοντικά μεταφέρουν τις γνώσεις και εμπειρίες τους γιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου. Στην Περιφέρεια ΑΜΘ λειτουργούν ίδιες σχολές στα Νοσοκομεία Δράμας- Ξάνθης- Κομοτηνής. Θα κλείσουν κι αυτές. Οι Σχολές Βοηθών Νοσηλευτών που δεν θα κλείσουν είναι των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Για αυτές το Υπουργείο έχει άλλο σχέδιο, τη μετατροπή τους σε ΙΕΚ ώστε να μπορέσει μακροπρόθεσμα να τις ιδιωτικοποιήσει.

«Το πρόβλημα ανέκυψε όταν ίδια ειδικότητα υπήρξε και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αν είναι να καταργηθεί κάτι ας καταργηθεί ότι γίνεται στα Λύκεια» λένε όσοι ξέρουν. Η Σχολή της Καβάλας λειτουργεί από το 1973, πάντα είναι στην αρμοδιότητα του Νοσοκομείου. Από αυτήν αποφοίτησαν ένα σωρό βοηθοί νοσηλευτών, κάποιοι εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές.

Σε αυτό το πλαίσιο πρόκειται σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσει το θέμα, να υιοθετήσει ψήφισμα – εκτός απροόπτου θα είναι ομόφωνο- για να μην κλείσει καμία σχολή. Αφορμή βέβαια είναι η Σχολή του Νοσοκομείου Καβάλας για την οποία υπάρχει ενημέρωση των εκπροσώπων της Π.Ε. Καβάλας. Στη συνέχεια ο κ. Μαρκόπουλος σε συνεννόηση με τον κ. Αντωνιάδη προώθησαν το θέμα στη συνεδρίαση του συμβουλίου. Λογικό πάντως είναι η σημερινή συζήτηση να επεκταθεί και στις άλλες ίδιες σχολές της ΑΜΘ. Υπόψη των περιφερειακών συμβούλων θα τεθεί το ακόλουθο έγγραφο που συνέταξε και υπογράφει το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Σχολής:

Η Σχολή της Καβάλας είναι μια από τις παλαιότερες σχολές που ιδρύθηκαν σύμφωνα με το ΦΕΚ αρ. 222/21-9-73.

Λειτούργησε ως μονοετούς μέχρι το 1981, κατόπιν μετατράπηκε σε διετούς φοίτησης ως Μέση Τεχνική Επαγγελματική Σχολή (Μ.Τ.Ε.Ν.Σ.) και λειτουργεί έως σήμερα με την μετονομασία της σε Επαγγελματική Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών (ΕΠΑΣ Β Ν).

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των σπουδαστών της Σχολής καθορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και είναι παράλληλο μ’ αυτό.

Οι αποφοιτήσαντες από της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα (εκτός αυτών που φοιτούν) ανέρχονται στους 1380.

Σας παρακαλούμε όπως φροντίσετε στα πλαίσια των δυνατοτήτων σας να παραμείνει η Σχολή της πόλης μας και να αναβαθμιστεί (όπως οι αντίστοιχες σχολές του Υπουργείου Παιδείας) για τους εξής λόγους:

1)      Σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας της απέσπασε καλές κριτικές για την ποιοτική απόδοσή της από τα Νοσηλευτικά ιδρύματα που εργάστηκαν και εργάζονται οι απόφοιτοί μας.

2)      Στην πόλη μας δεν λειτουργούν άλλες σχολές Νοσηλευτικής (ούτε ΤΕΙ, ούτε ΙΕΚ) δεδομένου ότι το ΤΕΙ (Τμήμα Νοσηλευτικής) έχει έδρα την Καβάλα και εκπαιδευτική έδρα το Διδυμότειχο.

3)      Έχει πληρότητα των οργανικών της θέσεων

4)      Έχει την κτιριακή υποδομή καθώς και εργαστήρια που παρέχουν ασφάλεια σύμφωνα με τις στατικές άδειες λειτουργίας.

5)      Οι απόφοιτοί μας με την άσκησή τους στο Γ Ν Καβάλας συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του διότι είναι επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό στην παροχή υγείας. Πληροφοριακά το Νοσοκομείο απορροφά όλους τους απόφοιτους για άσκηση, ενώ δεν δέχονται για άσκηση τα νοσοκομεία από Θεσσαλονίκη έως και Έβρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει λίστα αναμονής στο Γ.Ν. Καβάλας.

6)      Το λειτουργικό κόστος της σχολής είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και η θέρμανση.

Τελειώνοντας σας επισημαίνουμε ότι η συνέχιση της λειτουργίας της Σχολής βοηθά οικονομικά τους πολίτες του τόπου μας, έχοντας τα παιδιά κοντά τους, χωρίς έξοδα στέγασης, αγοράς βιβλίων, διδάκτρων και διαβίωσης.

Το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Σχολής

http://www.proininews.gr/11/12/κλείνει-η-σχολή-βοηθών-νοσηλευτών-του/


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top