0

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης σας προσκαλεί σε μια μουσική βραδιά με τους Aqua Lethes Ensemble την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στις 7:00 μ.μ. στον πολυχώρο του Μουσείου. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η κ. Βιργινία Ματσέλη, Εθνολόγος- Σύμβουλος του Υπουργού Πολιτισμού για θέματα Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το Aqua Lethes Ensemble συγκροτήθηκε από τους συμμετέχοντες των εκπαιδευτικών σεμιναρίων μουσικής του Ε.Μ.Θ. και αποτελείται από τους: Νεφέλη Λεργιού / soprano, Λουκία Σαλαγιάννη / soprano, Σοφία Βουλκίδου /  alto, Ιωάννα Τρυψιάνη / alto, Γιάννη Εμμανουηλίδη / cello, Δημήτρη Εμμανουηλίδη / κιθάρα. Διδασκαλία- Επιμέλεια Προγράμματος: Άννα Παπαγιαννάκη-Διβανή, MA Historical Singing Performance, Univ. of York, MA, BA Μουσικολογία/Μουσικοπαιδαγωγική, ΑΠΘ

Στην πρώτη εμφάνιση του παρουσιάζει σε αυτό το σύντομο σε διάρκεια πρόγραμμα δείγματα της πρώιμης πορείας του: η προκλασική σονάτα για τσέλο και συνοδεία πληκτροφόρου του Henry Eccles, το μονοφωνικό Tres sirenas ανωνύμου συνθέτη του 17ου αιώνα διασκευασμένο για τρεις φωνές και τσέλο, και τρία κομμάτια του Μάνου Χατζιδάκη - Αερικό σε ποίηση Νίκου Γκάτσου από τη συλλογή Μυθοπλασία (1965), Πέρα στο θολό ποτάμι σε ποίηση Federico Garcia Lorka από τη συλλογή του Μεγάλου Ερωτικού (1972) και η περίφημη Προσωπογραφία της μητέρας μου από το Το χαμόγελο της Τζοκόντα, έναν από τους δημοφιλέστερους δίσκους του Έλληνα συνθέτη (1965). Στο τέλος, ένα τραγούδι διαμαρτυρίας: Άντρα μου πάει σε στίχους και μουσική του Franco Corlianó. Γραμμένο στα γκραικάνικα μια γλώσσα που χάθηκε, το τραγούδι μας μεταφέρει στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας που ερήμωσαν στις αρχές της δεκαετίας του 1950 από τις μαζικές μεταναστεύσεις των νέων αντρών στα ορυχεία του Βελγίου και στα εργοστάσια της Γερμανίας.
                                       
Οι στόχοι του μουσικού σχήματος Aqua Lethes Ensemble τροφοδοτούνται από την ιστορική και παιδαγωγική θεματική των εκπαιδευτικών κύκλων του ΕΜΘ, αλλά διαπλάθονται και αναδιατυπώνονται σε σύνδεση με την ενεργητική παρουσία των μελών του: εξερευνούμε τις φωνητικές συνθέσεις παλιάς μουσικής, γνωρίζουμε τις φωνητικές τεχνικές, καλλιεργούμε και διευρύνουμε τα εκφραστικά μέσα της φωνής και του λόγου στην εγγράμματη και στην προφορική του μορφή, στον ποιητικό λόγο και στο ομαδικό τραγούδι – κάθε συναυλία είναι μία ακόμη αφορμή.

http://rodopinews.gr/42853


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top