0

Νέο και σαφές εταιρικό σχήμα που ομαλοποιεί την καθημερινή λειτουργία και ανοίγει τον δρόμο για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος των 165 εκατ. ευρώ αποκτά η Energean Oil & Gas, η οποία προχωρεί στη συγχώνευση της Kavala Oil. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι της τελευταίας αποκτούν μετοχές σε ένα ευρύτερο χαρτοφυλάκιο που, εκτός του Πρίνου, περιλαμβάνει τις νέες περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία και που αναμένεται να προσδώσει σημαντικές υπεραξίες στο μέλλον. Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή δεν αλλάζει οτιδήποτε από τους όρους της διετούς επιχειρηματικής σύμβασης που υπογράφτηκε φέτος στην Καβάλα.

Πιο συγκεκριμένα, τις επόμενες μέρες πρόκειται να συγκληθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της Kavala Oil, με θέμα και την τυπική συγχώνευση της εταιρείας στην Energean. Στόχος της συγχώνευση είναι καταρχήν να ξεπεραστούν τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία στην καθημερινή της λειτουργία (γραφειοκρατία στη λήψη των αποφάσεων, προβλήματα με την κατανομή του ΦΠΑ, εμπλοκή διατάξεων που σχετίζονται με τις ενδοομιλικές συναλλαγές κ.α.) αλλά και να χρηματοδοτηθεί απρόσκοπτα το νέο επενδυτικό πρόγραμμα που προβλέπει την πραγματοποίηση 15 γεωτρήσεων στον κόλπο της Καβάλας κατά τη διετία 2015-2016, καθώς το σύνθετο καθεστώς που διέπει τη σημερινή σχέση Energean – Kavala Oil δημιουργεί αρκετές συγχύσεις και απορίες στις πηγές χρηματοδότησης σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από απολύτως αρνητική συγκυρία στις αγορές και από ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, από την ημέρα παρουσίασης του επενδυτικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 25 δολάρια ανά βαρέλι ή κατά 22% περίπου, ενώ έχει σχεδόν διπλασιαστεί το κόστος δανεισμού. Και, βεβαίως, χωρίς τις νέες γεωτρήσεις, με τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής των 1500 βαρελιών, η δραστηριότητα στον Πρίνο δεν είναι βιώσιμη.

Για την απόφαση των μετόχων της εταιρείας ενημερώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη η γενική συνέλευση των εργαζομένων, ο Συνεταιρισμός των οποίων θα διατηρήσει τις μετοχές που αναλογούν στην αύξηση κεφαλαίου του 2004,  παρά το γεγονός οτι οι εργαζόμενοι δεν έχουν ποτέ ως σήμερα συμμετάσχει με οποιαδήποτε καταβολή κεφαλαίων ούτε στα 25 εκατομμύρια αυξήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα στην Kavala Oil, ούτε, βεβαίως, στις επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ που έχουν πραγματοποιήσει οι μέτοχοι της Energean τα τελευταία 7 χρόνια. Ωστόσο, η διοίκηση της Energean αναγνωρίζει τόσο τη δέσμευση του τότε βασικού μετόχου (Ευρωτεχνική) για την αύξηση κεφαλαίου του 2004 όσο και τους αγώνες που έχουν καταβάλει διαχρονικά οι εργαζόμενοι προκειμένου να παραμείνει ζωντανή η δραστηριότητα στον Πρίνο.

Μάλιστα, οι μετοχές αυτές μετά τη συγχώνευση θα αποτελούν μετοχές της Energean, δηλαδή θα αφορούν ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει τα κοιτάσματα του Πρίνου, τις παραχωρήσεις των Ιωαννίνων και του Κατακόλου, δυνητικά παραχωρήσεις σε Ισραήλ και Μαυροβούνιο και, βεβαίως, το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, γεγονός που μπορεί να προσδώσει πραγματική υπεραξία στους εργαζομένους στο μέλλον.

Προφανώς πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους αφού διασφαλίζονται οι εργασιακές σχέσεις πλέον απευθείας με τη μητρική αλλά και επιβεβαιώνεται η πρόθεση της Energean να παραμείνει για πολλά χρόνια στον Πρίνο, όπως είχε εξάλλου δεσμευτεί και ο Πρόεδρος του ομίλου Μαθιός Ρήγας μετά την πολύπαθη περίοδο του 2013.

http://www.xronometro.com/kavala-oil-energean/

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top