Την οικία του Μάνου Χατζιδάκι που βρίσκεται επί της οδού Βενιζέλου 17 στην Ξάνθη επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Ζαγναφέρη και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Ο κ. Παυλίδης ξεναγήθηκε στους χώρους του ιστορικού κτηρίου της Ξάνθης, το οποίο έχει αναστηλωθεί μετά και τις εργασίες των τελευταίων ετών, ενώ όπως διευκρίνισε αποτελεί όραμά του ήδη από την εποχή που διατελούσε Νομάρχης. Οι εργασίες αναπαλαίωσης του κτηρίου, στο οποίο γεννήθηκε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης, έχουν ολοκληρωθεί ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται αυτό να επιπλωθεί. Ήδη έχει ολοκληρωθεί και η προμήθεια του μουσικού εξοπλισμού ενώ προκηρύχθηκε και η μεγαφωνική εγκατάσταση. Το κτήριο αποτελείται από τρεις συνολικά ορόφους, με τις εργασίες που έχουν γίνει στο εσωτερικό του να προσδίδουν ένα εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα στον χώρο.
Ως ένα όνειρο ζωής χαρακτήρισε την αναπαλαίωση και αξιοποίηση της Οικίας του Μάνου Χατζιδάκι ο κ. Παυλίδης λέγοντας πως από το 2000 όταν και πρωτοεντοπίστηκε ο χώρος κατέβαλε προσπάθειες για την ανάδειξή του. «Για μένα ήταν ένα όνειρο από το 200ο, όταν πρωτοεντοπίστηκε ο χώρος αυτός από εκεί και μετά ξεκίνησε ένας αγώνας, να περιέλθει στη τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για να τον αναδείξουμε και να τον παραδώσουμε στην κοινωνία και να προστεθεί στην πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής. Ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν μια εξαίρετη προσωπικότητα που τίμησε την Ελλάδα και την Ξάνθη. Μέχρι την ημέρα του θανάτου του παρέμενε δημότης Ξάνθης γιατί είχε πολύ στενούς δεσμούς με τη γενέτηρά του» σημείωσε ο ίδιος, εξηγώντας πως το 2001 μετά από παρεμβάσεις κατέστη εφικτή η παραχώρηση μόνο του 3ου ορόφου του κτηρίου, καθώς στο υπόλοιπο στεγάζονταν στρατιωτικές υπηρεσίες, ενώ το 2004 παραχωρήθηκε στο σύνολό του.
«Εντάξαμε μια μελέτη για την αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου που συνδέεται με μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στον χώρο της τέχνης. Το κτήριο καταστρεφόταν, έμπαζε από παντού, ήταν ένας απέραντος περιστερώνας. Το 2004 ο τότε Υπ. Οικονομικών μας το παραχώρησε στο σύνολό του».
Όπως μάλιστα διευκρινίζει ο κ. Παυλίδης αρχικά δεν κατέστη εφικτό να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα στις αρχές του 2010 να δημοπρατηθεί με πόρους της τότε Νομαρχίας. Στη συνέχεια οι συνθήκες άλλαξαν και το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και πλέον η αναπαλαίωση του χρηματοδοτείται από εκεί.
«Ο χώρος θα δοθεί στην κοινωνία μέσα από μια δομή που θα τον καθιστά κτήμα της, θα είναι ένα στολίδι και σημείο αναφοράς για την Ξάνθη και όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ. Θέλουμε να συγκροτήσουμε την πολιτιστική και πολιτισμική ταυτότητα όλης της ΑΜΘ και να αναδείξουμε τα επιμέρους στοιχεία. Το έργο ξεκίνησε από το μηδέν και θέλω να ευχαριστήσω τις Τεχνικές Υπηρεσίες, όλους όσοι βοήθησαν και τον κ. Κώστα Ζαγναφέρη που από την αρχή έδειξε ενδιαφέρον για το έργο», σημείωσε ο κ. Παυλίδης, χωρίς ωστόσο να κρύβει την πικρία του για την προσπάθεια της προηγούμενης Διοίκησης να οικειοποιηθεί την έμπνευση αλλά και τις εργασίες για την υλοποίησή του έργου. «Είδα μια έκδοση και με μεγάλη μου λύπη είδα ότι αυτοί που εμπνεύστηκαν και το πάλεψαν έχουν εξαφανιστεί παντελώς. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω» τόνισε με νόημα.
Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργεί ο χώρος ο Περιφερειάρχης τόνισε πως δεν επιθυμεί μια «δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία» αλλά έναν αυτοδύναμο και ευέλικτο χώρο που θα μπορεί να συντηρείται μόνος του χωρίς να έχει ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης. Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει η σκέψη να τοποθετηθεί παράρτημα της Αναπτυξιακή της Π-ΑΜΘ στο κτήριο, και αυτό θα εκμισθώνεται σε ιδιώτες, ενώ όπως αναφέρθηκε θα υπάρχει υποχρέωση το κτήριο να είναι επισκέψιμο για το κοινό με τουριστικό ωράριο.
«Ήταν ένα όραμα του Περιφερειάρχη, αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ το μέγεθός του. Με έχει εντυπωσιάσει. Έτυχε να αναλάβω το πιο δύσκολο κομμάτι, το να γίνει δηλαδή το κτήριο κτήμα των Ξανθιωτών αλλά και όλου του κόσμου, ο Χατζιδάκις ήταν παγκόσμιας εμβέλειας. Θα βάλουμε αυστηρούς κανόνες στον τρόπο λειτουργίας, ο χώρος θα είναι ανοιχτός σε όλο τον κόσμο και μέσω αυτού θα προβάλουμε την Ξάνθη» σημείωσε από την πλευρά του κ. Κώστας Ζαγναφέρης.
Κατά την επιθεώρηση των έως τώρα εργασιών ο κ. Παυλίδης ανέφερε πως η οικογένεια Χατζιδάκι διέμενε στον τρίτο όροφο του κτηρίου, σύμφωνα με πολλαπλές μαρτυρίες της εποχής, ενώ υπάρχουν και συμβόλαια που επιβεβαιώνουν την παρουσία της οικογένειας στο κτήριο το οποίο άνηκε σε Εβραίο καπνέμπορα και πέρασε στην κατοχή του Ελληνικού Δημοσίου μετά από κατάσχεση λόγω οφειλών. Όπως ανέφερε ο κ. Παυλίδης υπάρχουν μαρτυρίες ακόμη και για την ημέρα που γεννήθηκε ο Χατζιδάκις, ενώ αναζητούνται έπιπλα της οικίας τα οποία φαίνεται να έχουν διασωθεί και να τα έχουν στην κατοχή τους οικογένειες στην περιοχή.
Στο κτήριο υπήρχε πιάνο, στο οποίο ο Μάνος Χατζιδάκις έλαβε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής, από αρμένισα δασκάλα, ενώ στη συνέχεια στο κτήριο στεγάστηκαν υπηρεσίες του στρατού.
Φωτογραφίες και βίντεο:
http://www.zougla.gr/politismos/article/anapaleo8ike-i-ikia-tou-manou-xatzidaki-stin-ksan8i
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!