0

Τις προτάσεις της για την Ονειρούπολη δημοσιοποιεί η δημοτική παράταξη του Δήμου Δράμας, Αυτοδιοίκη Πολιτών.

Για μια διαφορετική Ονειρούπολη

Η πρότασή μας

Η προηγούμενη δημοτική αρχή, κινούμενη στο δρόμο της νεοφιλελεύθερης οικονομικής ορθολογικότητας, όπου η χαρά γίνεται αντιληπτή μέσα από την κατανάλωση, ο πολιτισμός ως προϊόν αγοραπωλησίας και η γιορτή ως ευκαιρία για προσωπική προβολή του δημάρχου· μετέτρεψε την Ονειρούπολη σε επαρχιακή εμποροπανήγυρη.

Η Ονειρούπολη τα τελευταία χρόνια δεν χαρακτηρίστηκε μόνο από την εμπορευματοποίηση αλλά και από την υποβάθμιση της αισθητικής στο επίπεδο του κιτς, την προώθηση ευτελών τηλεοπτικών προϊόντων και στερεοτύπων καθώς και από την πλήρη αδιαφορία για την καταστροφή των χώρων πρασίνου.

Ο πετυχημένος θεσμός της Ονειρούπολης θα πρέπει να αλλάξει χαρακτήρα, να απαλλαγεί από το τεράστιο φορτίο της εμπορευματοποίησης, να αποβάλει τα κιτς στοιχεία, να αποκτήσει στοιχειώδη αισθητική, να αναδείξει την ταυτότητα της πόλης, και να ενσωματώσει τέτοια στοιχεία πολιτιστικής έκφρασης που δεν θα ακολουθούν τον εύκολο δρόμο του τηλεοπτικού «συρμού», αλλά θα είναι ταυτόχρονα λαϊκά, θα αγγίζουν τη νεολαία και θα αναβαθμίζουν πολιτισμικά την πόλη μας

Στη λογική αυτή προτείνουμε:

Τη διατήρηση του πράσινου χαρακτήρα του κήπου, όπου θα τοποθετούνται σπιτάκια μόνο σε προκαθορισμένες θέσεις, ενώ οι χώροι του πρασίνου θα προστατεύονται. Να αποτελέσει ο κήπος ενιαίο σύνολο με την πλατεία ώστε να αναδεικνύεται ο εορταστικός χριστουγεννιάτικος χαρακτήρας της πόλης. Στους χώρους αυτούς δεν θα εγκατασταθούν ογκώδεις, θορυβώδεις και άσχετες κατασκευές και δραστηριότητες (συγκρουόμενα, δεινόσαυροι!, ταψί, πύργος πτώσης, καράβι κλπ). Οι εμπορικές δραστηριότητες θα είναι οι εντελώς απαραίτητες για την εξυπηρέτηση των τουριστών και οι σχετικές με το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Να μεταφερθούν σε άλλη θέση οι δραστηριότητες που αφορούν στη διασκέδαση (πχ στο χώρο στάθμευσης βαρέων οχημάτων)

Να πεζοδρομηθεί μεγάλο τμήμα του κέντρου, κάτι που θα αποτελέσει και μια πρόβα για το πώς μπορεί να λειτουργήσει το κέντρο της πόλης χωρίς την παρουσία αυτοκινήτων. Να στολιστεί το κέντρο και να μεταφερθεί σε αυτό μέρος των δραστηριοτήτων της Ονειρούπολης.

Το τρενάκι να μετατραπεί σε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς που θα συνδέει τους χώρους της Ονειρούπολης. Μπορεί επίσης να υπάρξει συγκοινωνία με τα τοπικά διαμερίσματα όπου, εφόσον υπάρχουν προτάσεις σχετικές με το πνεύμα των Χριστουγέννων, θα διοργανωθούν δρώμενα φιλοξενίας και επικοινωνίας του πολιτισμού του τόπου.

Πέρα από τα παραπάνω, θα πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές υποστήριξης των επισκεπτών, όπως χώρος όπου θα εξυπηρετούνται οι μητέρες με μικρά παιδιά, θερμαινόμενοι χώροι για την ξεκούραση των επισκεπτών, σημείο παροχής πρώτων βοηθειών, να αντιμετωπιστούν οι καταστάσεις που καθιστούν δύσκολη ή αδύνατη την πρόσβαση των ΑμεΑ κ.α.

http://www.dramania.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=19304

Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top