0

Την ανάγκη να υπάρξει πολιτική βούληση, ώστε να πέσουν πραγματικά οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης, επισημαίνει η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών και πρόεδρος της τοπικής Ένωσης, Κατερίνα Γεροστεργίου, η οποία μίλησε στον Ενήμερο, κληθείσα να σχολιάσει τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εφημερίδα Καθημερινή, σύμφωνα με τα οποία σε σύνολο 54 ειδών διατροφής, φροντίδας σπιτιού και υγιεινής, οι τιμές έχουν ανατιμηθεί από τον Ιανουάριο του 2011 έως τον Αύγουστο του 2014 στα 31 από αυτά, με το ποσοστό να φτάνει ακόμη και το 13,75%!

Ενδεικτικά τους τελευταίους 44 μήνες, η τιμή του γάλακτος αυξήθηκε κατά 8,25%, του γιαουρτιού 8,76%, της φέτας 5,34% και των λοιπών τυριών κατά 5,72%.

Αυξήσεις έχουν καταγράψει οι τιμές και σε είδη κρεάτων, αλλά και στα ψάρια. Ακόμη και στα όσπρια, καταγράφεται αύξηση τιμής κατά 2,82%, στα αβγά κατά 8,87%, ενώ στους ξηρούς καρπούς οι τιμές εκτινάχθηκαν κατά 13,75%.

Παράδοξο το να ζουν πολλοί έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας και οι τιμές να ανεβαίνουν

Δεν μας προξενεί καμιά εντύπωση το ρεπορτάζ της Καθημερινής, διότι εδώ και πολύ καιρό επαναλαμβάνουμε ότι οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης, όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, αλλά σε ορισμένα εξ αυτών έχουν αυξηθεί σημαντικά. Δυστυχώς παρά τις εξαγγελίες που έχουν γίνει για μείωση των τιμών δεν έχουμε δει αυτό να συμβαίνει και πραγματικά είναι παράδοξο την στιγμή που πολλοί έλληνες πολίτες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, να καταγράφονται αυξήσεις σε βασικά είδη, υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Γεροστεργίου.

Δεν λειτουργεί η επιτροπή ανταγωνισμού - Δεν υπάρχει καταναλωτική συνείδηση

Παράλληλα τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη ανάγκη να υπάρξει πολιτική βούληση για την μείωση των τιμών, διότι αν δεν υπάρξει, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στον έλεγχο της αγοράς, παρέμβαση για να διαπιστωθεί αν λειτουργεί ή όχι ο ανταγωνισμός. Δυστυχώς η επιτροπή ανταγωνισμού δεν έχει τύχει την ανάλογη υποστήριξη των κυβερνήσεων και των αρμόδιων υπουργείων, ώστε να λειτουργήσει παρεμβατικά στην αγορά. Χωρίς πολιτική βούληση για μια συμφωνία με τις εταιρείες παραγωγής και κυρίως διανομής των προϊόντων, στα ράφια των καταστημάτων οι καταναλωτές θα βρίσκουν αυξημένες τιμές. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η καταναλωτική συνείδηση που πρέπει να αναπτύξουμε όλοι. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζονται οι Ενώσεις Καταναλωτών, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση, αφού όσες φορές κι αν επιχειρήθηκε να κληθούν οι καταναλωτές να μην αγοράζουν συγκεκριμένα προϊόντα, δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ανταπόκριση, εκτός από το μποϊκοτάζ στο γάλα, που ανάγκασε τους καταναλωτές να ελέγχουν την τιμή του, ανέφερε σχετικά η Κατερίνα Γεροστεργίου.

http://www.kavalawebnews.gr/social/item/5148-κατερίνα-γεροστεργίου-παράδοξο-το-να-ζουν-πολλοί-έλληνες-κάτω-από-το-όριο-της-φτώχειας-και-οι-τιμές-να-ανεβαίνουν


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top