Τη βαριά ευθύνη και το ύψιστο καθήκον του Δήμου Καβάλας να έχει στην αρμοδιότητά του έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο όπως οι Φίλιπποι, τόνισε η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα στη διάρκεια της ομιλίας της στο αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας, στην επίσημη εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων ανασκαφών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών στους Φιλίππους και τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας από την πλούσια δραστηριότητα της σχολής.
Από το βήμα της εκδήλωσης, παρουσία του διευθυντή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών Alexander Farnoux, η δήμαρχος τόνισε πως η παρουσία της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή μας για έναν και πλέον αιώνα μόνο τυχαία δεν είναι. «Οι μακροχρόνιες πολιτιστικές σχέσεις», σημείωσε η κ. Τσανάκα, «αλλά και η συμβολή της Γαλλίας σε σημαντικές στιγμές της νεώτερης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας καθιστούν περισσότερο από προφανείς τις εκλεκτικές ιδεολογικές συγγένειες των δύο λαών, τα κοινά πιστεύω στον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία. Η πόλη αυτή είχε και έχει έντονη παρουσία της Γαλλικής κουλτούρας και αυτό θα συνεχιστεί. Ευελπιστούμε πως και άλλοι τομείς πέραν των ανασκαφών θα αποτελέσουν τομείς συνεργασίας».
«Χάρη στις Γαλλικές ανασκαφές», συνέχισε η δήμαρχος, «και αργότερα εκείνες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μια αρχαία πόλη «ανασαίνει» σχεδόν ζωντανή μπροστά στον επισκέπτη. Για το Δήμο Καβάλας αυτό ο αρχαιολογικός χώρος είναι μια μεγάλη ευθύνη γιατί θα πρέπει να δημιουργήσει μαζί με τις άλλες αρμόδιες αρχές ένα περιβάλλον ανάλογο της σημασίας του χώρου, ώστε η επίσκεψη να γίνει εμπειρία. Η σημερινή Δημοτική Αρχή, όπως πιστεύω και οι προηγούμενες, είναι στη διάθεση της αρχαιολογικής κοινότητας για συνεργασία και συνδρομή. Είναι όμως καθήκον, των κατοίκων και των αρχών του τόπου ως διαχειριστές αυτού του χώρου και της σημασίας που έχει να τον παραδώσουν στις επόμενες γενιές στην καλύτερη δυνατή κατάσταση».
Αναφορά έκανε η Δήμητρα Τσανάκα και στην υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για την UNESCO λέγοντας ότι «η συγκυρία αυτής της έκθεσης δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Όπως όλοι γνωρίζετε ο φάκελος της υποψηφιότητας για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO έχει κατατεθεί. Είμαι απολύτως βέβαιη πως η γαλλική πλευρά στηρίζει ολόψυχα την προσπάθεια και τους ευχαριστώ εκ των προτέρων από καρδιάς. Για τη σημασία αυτού του εγχειρήματος στο πλαίσιο της πολιτιστικής κληρονομιάς θα μιλήσουν άλλοι, ειδικότεροι εμού.
«Προσωπικά», συμπλήρωσε η δήμαρχος, «θα ήθελα να τονίσω τη σημασία του χώρου για την ποιότητα ζωής και την αυτοπεποίθηση της τοπικής κοινωνίας. Μαζί θ’ αγωνιστούμε για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της υπόθεσης και είμαι στη διάθεση σας για κάθε σκέψη ή δράση που θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω δημόσια τους προκατόχους μου στον πρώην Δήμο Φιλίππων και στο Δήμο Καβάλας τους κ. Λευτέρη Κωταίδη, Λάζαρο Τσαταλμπασίδη και Κωστή Σιμιτσή για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν στο θέμα της ολοκλήρωσης του φακέλου υποψηφιότητας των Φιλίππων».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της απότισε φόρο τιμή σε όσους εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες για να υπάρχει το σημερινό αποτέλεσμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά, «επιβάλλεται να αναφερθούμε στους αρχαιολόγους, τους αρχιτέκτονες, τους εργάτες και τους επιστάτες, και βεβαίως τους φοιτητές που λαμβάνουν κάθε χρόνο μέρος στις ανασκαφές στην περιοχή των Φιλίππων. Θα ήθελα να κάνουμε περισσότερα βήματα γνωριμίας και να τους δούμε να εντάσσονται στην κοινωνική ζωή του Δήμου. Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή τη σειρά εκδηλώσεων και να ευχηθώ οι επόμενες γενιές να γιορτάσουν στο διάβα του χρόνου πολλές άλλες παρόμοιες επετείους στο ίδιο κλίμα ειρήνης και φιλίας που απολαμβάνουμε εμείς απόψε».
Στην επετειακή εκδήλωση παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μιχάλης Λυχούνας, στελέχη της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, της ΙΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, της 12η Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων όπως επίσης και καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Δημοσίευση σχολίου
Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!