0

Οι μισοί καλύπτονται πίσω απ’ τις Σφίγγες και οι άλλοι μισοί κρύβονται πίσω απ’ τις Καρυάτιδες. Περίπου όπως συμβαίνει όταν γίνεται σεισμός και οι σεισμολόγοι σπαράσσονται, έτσι τώρα, που βρέθηκε ο τάφος στην Αμφίπολη, ξεκίνησε ο εμφύλιος των αρχαιολόγων...

Η τελευταία αρχαιολόγος που με αφορμή τον Τύμβο Κάστα διεκδίκησε ρόλο... Κάστα Ντίβα στα κανάλια, ήταν η Ολγα Παλαγγιά. Η Κατερίνα Περιστέρη καθόλου δεν χάρηκε όταν την είδε να κάνει εντυπωσιακό μπάσιμο στην ενημερωτική ζώνη, διακινώντας το σενάριο πως το μνημείο δεν είναι τάφος, αλλά κατοικία ενός Ρωμαίου στρατηγού. Μέσα σε μία ημέρα, ολόκληρη η χώρα στράφηκε ενάντια στην κ. Παλαγγιά, αλλά εκείνη σαν ζώσα Καρυάτιδα, δεν πισωπάτησε βήμα: «Οι άλλοι αρχαιολόγοι λένε πως είναι μακεδονικός τάφος για πολιτική εκμετάλλευση!» είπε. «Δηλαδή είναι υπάλληλος της Ν.Δ. η κυρία Περιστέρη;» ρώτησε ο δημοσιογράφος της πρωινής εκπομπής που την είχε απέναντί του. «Οχι, απλώς η κυρία Περιστέρη πάει για την επιχορήγηση!» απάντησε η κ. Παλαγγιά, και το τσεκούρι του αρχαιολογικού πολέμου ξεθάφτηκε μονομιάς. Ουδείς εξεπλάγη που λίγο μετά η κυρία Περιστέρη εμφανίστηκε έξαλλη στα κανάλια. «Νιώθω αγανάκτηση!» φώναξε στις κάμερες. «Ολοι αυτοί οι αρχαιολόγοι το μόνο που θέλουν είναι πέντε λεπτά στην τηλεόραση για να φανούνε και να τα πούνε!».

Προβλέψεις

Στον αρχαιολογικό πόλεμο της Αμφίπολης, ένα νέο κεφάλαιο είχε μόλις ξεκινήσει – γιατί πριν από την κ. Παλαγγιά, είχε κάνει τον γύρο της ενημερωτικής ζώνης και ο Μιχάλης Τιβέριος, τον οποίο η κ. Περιστέρη έχει από καιρό στην μπούκα του αρχαιολογικού της κανονιού. Σε εκείνον αναφερόταν με τη φαρμακερή φράση «εγώ πάντα έλεγα πως ο περίβολος στον λόφο Κάστα είναι ταφικός, ενώ κάποιοι συνάδελφοι με κοιτούσαν με μισό μάτι». Και βέβαια υπάρχει και μια σειρά από άλλους αρχαιολόγους, που όσο περνούν οι μέρες κάνουν προβλέψεις παρεμφερείς μ’ εκείνες που αποτολμούν... χαρτορίχτρες. Ο αρχαιολόγος Π. Βαλαβάνης λέει πως στην Αμφίπολη υπάρχει ένα «ισχυρό αλλά και πλούσιο πρόσωπο», ο Αμερικανός Τζέιμς Ρομ επιμένει πως «μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να είναι», ο καθηγητής Στέφαν Μίλερ είναι βέβαιος πως «σίγουρα δεν είναι ο Μέγας Αλέξανδρος», ο Βρετανός Νίκολας Σόντερς, σε κλίμα «tomb raider», προειδοποιεί πως «μέσα στον τάφο μπορεί να υπάρχει κάτι εντελώς αναπάντεχο!», ενώ ο καθηγητής Π. Φάκλαρης δεν ξέρει ποιος είναι, αλλά με στενοχώρια δηλώνει πως «σίγουρα τον έχουν συλήσει τον τάφο του».

Η κυρία Περιστέρη, πάλι, λέει πως αν σύλησαν τον τάφο στα ρωμαϊκά χρόνια, «εγώ θα βρω τα κοκαλάκια των τυμβωρύχων», και μοιάζει να μην της είναι πολύ δυσάρεστο το ενδεχόμενο να μαζέψει μαζί και τα κοκαλάκια εκείνων που πάνε να συλήσουν τον τάφο διά της οδού των καναλιών...

http://www.serraikanea.gr/med/item/13096-amfipoli-emfylios-arxaiologon-ston-lofo-kasta.html


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top