0

Η πολυπλοκότητα του ανθρώπινου σώματος είναι τεράστια, δεδομένου ότι αποτελείται από τρισεκατομμύρια κύτταρα που ενεργούν ταυτόχρονα για να διασφαλίσουν τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν και οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες, η μέθοδος με την οποία εκτελούνται είναι αρκετά απλή. Προκειμένου τα κύτταρα να λειτουργήσουν έτσι όπως πρέπει, χρειάζονται βιταμίνες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «HowStuffWorks», οι ερευνητές πιστεύουν ότι το σώμα έχει ανάγκη από τουλάχιστον 13 διαφορετικές βιταμίνες για να παραμείνει υγιές.

Η διατήρηση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης των 13 βιταμινών μπορεί να φαίνεται δύσκολη, με κάποιες από αυτές να έχουν μικρότερη προτεραιότητα συγκριτικά με άλλες. Σε μια πρόσφατη μελέτη από το Κολέγιο Δημόσιας Υγείας και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Όρεγκον διαπιστώθηκε ότι σχεδόν όλοι πάσχουν από ανεπάρκεια βιταμίνης Ε, με εξαίρεση όσους φροντίζουν επιμελώς να λαμβάνουν τη συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία.

Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα, τουλάχιστον το 90% των αντρών και το 96% των γυναικών δεν λαμβάνουν τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης Ε. Αυτή η έλλειψη είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα παιδιά, τις γυναίκες που θηλάζουν, τις εγκύους ή όσες σκοπεύουν να μείνουν έγκυος.

Η βιταμίνη Ε είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την πρώιμη εμβρυϊκή ανάπτυξη καθώς και για τη μέλλουσα μητέρα

Έρευνες έδειξαν ότι η βιταμίνη Ε παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός εμβρύου, ενώ συμβάλλει στην εξέλιξη του νευρικού συστήματος κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης, γεγονός που δεν μπορεί να αντικατασταθεί αργότερα στη ζωή.

Μια μελέτη που ανέλυσε τις επιπτώσεις της βιταμίνης Ε σε πειραματόζωα κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης έδειξε την ικανότητά της να προστατεύει τη λειτουργία των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η συγγραφέας της μελέτης Maret Traber δηλώνει τα εξής: «Είναι απαραίτητη σε όλη της διάρκεια της ζωής σας, αλλά τα πιο αδιάσειστα στοιχεία για τη σπουδαιότητα της βιταμίνης E βρίσκονται στις 1000 ημέρες που ξεκινούν από τη σύλληψη. Η βιταμίνη Ε είναι ζωτικής σημασίας για τη νευρολογική και εγκεφαλική ανάπτυξη η οποία πραγματοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί αργότερα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η λήψη βιταμίνης Ε είναι ιδιαίτερα σημαντική για μικρά παιδιά μέχρι 2 ετών. Σύμφωνα με τη μελέτη της Traber, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Advances in Nutrition», υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης Ε και τη βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.

Σύμφωνα με αναλύσεις πολλών μελετών, τα παιδιά με ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης Ε ενδέχεται να παρουσιάσουν νευρολογικές διαταραχές, μυϊκό εκφυλισμό, μυοκαρδιοπάθεια, μειωμένη ανάπτυξη, λοιμώξεις και αναιμία. Η επαρκής λήψη βιταμίνης Ε είναι εξίσου σημαντική για τις μητέρες, αφού στο κατάλληλο ποσοστό βοηθά στην επιβράδυνση της εξέλιξης ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια.

Οι επιστήμονες συνιστούν στους ενήλικες τη λήψη 15 mg βιταμίνης Ε καθημερινά

Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε σίγουρα δεν συγκαταλέγονται στα αγαπημένα μας, αν και μερικά είναι πολύ νόστιμα. Οι ηλιόσποροι περιέχουν λίγες θερμίδες και πολλή βιταμίνη E. Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο του φλιτζανιού κολοκύθα και σουσάμι καθημερινά προκειμένου να λαμβάνετε τη συνιστώμενη δοσολογία αντιοξειδωτικών και θρεπτικών ουσιών.

Τα αμύγδαλα αποτελούν μια άλλη καλή πηγή βιταμίνης Ε, με μόνο 30 γραμμάρια να περιέχουν 7,5 ml. Επίσης καλή πηγή είναι τα σέσκουλα και τα φύλλα μουστάρδας – η κατανάλωση ενός φλιτζανιού σας προσφέρει το 14 – 17% της συνιστώμενης ημερήσιας δοσολογίας.

Άλλες πηγές είναι τα πράσινα γογγύλια, το λάχανο, τα φουντούκια, τα κουκουνάρια, το αβοκάντο, το μπρόκολο, ο μαϊντανός, η παπάγια και οι ελιές.

Μπορείτε να λαμβάνετε βιταμίνη Ε και μέσω κάποιων φυτικών ελαίων όπως το ηλιέλαιο κατά το μαγείρεμα. Το σιτέλαιο θεωρείται η καλύτερη πηγή βιταμίνης Ε, με 1 μόνο κουταλιά να προσφέρει το 100% της συνιστώμενης δοσολογίας. Οι σπόροι κάνναβης, το έλαιο καρύδας, το ελαιόλαδο και το έλαιο κνήκου είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε. Τα ακατέργαστα και βιολογικά έλαια αποτελούν πάντα την καλύτερη επιλογή.

http://enallaktikidrasi.com/2014/09/vitamini-e-giati-einai-toso-simantiki-kai-pou-tha-ti-vreite/



Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top