0

Έκπληκτοι έμειναν όλοι οι συμμετέχοντες στο 27ο αρχαιολογικό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη όταν η αρχαιολόγος Αικατερίνη Περιστέρη αλλά και ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής παρουσίασαν την πρώτη αναπαράσταση του λόφου Καστά στην Αμφίπολη.

Έπειτα από αρκετούς μήνες το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης προκαλεί δέος και παγκόσμιο ενδιαφέρον. Από τον Αύγουστο, οπότε και δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πρώτες φωτογραφίες των ακέφαλων Σφιγγών, η ανασκαφική ομάδα προχωρά στα ενδότερα του τύμβου με χειρουργική ακρίβεια.

Αν και οι αρχαιολόγοι ευελπιστούσαν να ολοκληρώσουν την ανασκαφή σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα εμπόδια που εμφανίστηκαν στο διάβα τους έβαλαν προσωρινό φρένο στις εργασίες.

Τα προβλήματα στατικότητας του ταφικού μνημείου προκάλεσαν πονοκέφαλο στους επιστήμονες με αποτέλεσμα να αναζητήσουν ασφαλέστερους τρόπους διείσδυσης στα άδυτα του λόφου Καστά.

Aυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές του zougla.gr, στο Υπουργείο Πολιτισμού, το επιτελείο της επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών θα προσπαθήσει να αφαιρέσει όλο το χώμα το οποίο βρίσκεται στον τρίτο θάλαμο του μνημείου και εν συνεχεία θα επιχειρήσει την προσεκτική είσοδο στον τέταρτο χώρο. Υπενθυμίζεται ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για θάλαμο ή πύλη που οδηγεί σε νέο δωμάτιο.

Ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου διευκρίνισε στην ηλεκτρονική εφημερίδα ότι δεν αποκλείεται τα επόμενα 24ωρα να εκδοθεί νέο ανακοινωθέν-έκπληξη.

Παράλληλα ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, σε συνέντευξή του στο zougla.gr, έβαλε φρένο στην παραφιλολογία και σε δημοσιεύματα που τον ήθελαν να έχει δηλώσει πως ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν είναι απίθανο να βρίσκεται στην Αμφίπολη.

Όπως ο ίδιος διευκρίνισε: «Το ίδιο το μνημείο θα δείξει ποιος είναι ο ένοικος του τάφου, που προφανώς θα είναι αντίστοιχος του μεγαλείου του ταφικού μνημείου. Όσον αφορά στα σενάρια για τον Μέγα Αλέξανδρο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για την ταφή του στην Αμφίπολη».

http://www.zougla.gr/greece/article/to-simposio-gia-tin-amfipoli


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top