0

Εντύπωση για άλλη μια φορά προκάλεσε ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής με κείμενό του που δημοσίευσε στο διαδίκτυο. Αυτή την φορά είναι ιδιαίτερα καυστικός αφού αναφέρεται σε λασπολόγους και γκαιμπελιστές, αναφερόμενος στην νέα δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και σε συνεργάτες της!

Το κείμενο του πρώην δημάρχου:

Πώς πέφτει η λάσπη... 
"Εγώ δεν κρατάω διπλά βιβλία" δήλωσε μια νύχτα η κ. Τσανάκα στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφερόμενη στους Παιδικούς Σταθμούς. "Κυρία Δήμαρχε, εννοείτε πως κρατούσαμε εμείς διπλά βιβλία;" τη ρώτησε ο Λεωνίδας Παππάς, για να πάρει την απάντηση ότι βεβαίως και δεν εννοούσε αυτό το πράγμα! "Καταργούμε την πληρωμή εργαζομένων στον Δήμο με μαύρα χρήματα", ξαναείπε άλλη φορά η δήμαρχος κι όταν τη ρωτήσαμε να μας εξηγήσει πότε συνέβαινε αυτό στο παρελθόν, διέψευσε για μια ακόμη φορά τον εαυτό της. Τέτοιες φραστικές αταξίες δεν είναι παράξενο να συμβαίνουν στον προφορικό λόγο, ακόμη κι αν εκπορεύονται από κατά τεκμήριο υπεύθυνα πρόσωπα, όπως είναι ένας δήμαρχος. Όμως "αταξίες" και ακυριολεξίες που επαναλαμβάνονται από κύκλους του δημαρχείου, αντιδημάρχους, δημοσιογράφους και εκδότες δημιουργούν μια ψεύτικη αντίληψη της πραγματικότητας, ίσως και μια ψεύτικη πραγματικότητα (ο Γκέμπελς δεν είπε ότι ψέμα που επαναλαμβάνεται στο τέλος γίνεται πιστευτό;).
Ας δούμε λοιπόν κάποιες φραστικές αταξίες ανθρώπων που σήμερα διοικούν τον Δήμο και τείνουν να γίνουν καθεστώς χάρη σε μερικούς καλοθελητές του τοπικού τύπου:
"Οι γυμναστές στο Κολυμβητήριο πληρώνονταν μαύρα" (Γ. Φιλόσογλου). Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος νομικός για να γνωρίζει πως "μαύρα" είναι τα χρήματα που προέρχονται από αθέμιτες πηγές, δεν φαίνονται στο επίσημο ταμείο και δεν εμφανίζονται με νόμιμο παραστατικό όταν βγαίνουν στην κυκλοφορία. Όμως ο αντιδήμαρχος, που είναι και δικηγόρος, εννοούσε τελικά πως οι γυμναστές πληρώνονταν για τη δουλειά τους από τα σωματεία και όχι από τον Δήμο, χωρίς γι' αυτό να υπάρχει σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Απόφαση υπάρχει. Είναι η 686/2012. Όμως και να μην υπήρχε, και πάλι δεν ήταν "μαύρες" οι πληρωμές, που γίνονταν με νόμιμα παραστατικά.
"Το ΔΗΠΕΘΕ έχει έλλειμμα 30.000€" (Δ. Τουλκίδης). Έλλειμμα σημαίνει πως λείπουν από το ταμείο αυτά τα λεφτά. Συνήθως η λέξη έλλειμμα παραπέμπει σε υπεξαίρεση ή, στην καλύτερη περίπτωση, σε κακοδιαχείριση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε εξαρχής ένα λάθος στην Προγραμματική Σύμβαση του Δήμου με τη "Δημωφέλεια" και το ΔΗΠΕΘΕ για το φετινό φεστιβάλ Φιλίππων. Αντί να γράφει πως ο Δήμος θα επιχορηγήσει το Φεστιβάλ με το ποσό που είχε προϋπολογιστεί πως θα κοστίσει, έγραφε ένα ποσό μικρότερο. Λάθος του συντάκτη. Λάθος δικό μου που το εισηγήθηκα. Λάθος και του Δημοτικού Συμβουλίου που το ψήφισε και όλων των ελεγκτών που δεν το πρόσεξαν. Εδώ υπάρχει έλλειμμα προσοχής. Έλλειμμα χρημάτων υπάρχει όμως;
"Έγινε κατάσχεση 180.000€ σε βάρος του Δήμου από εργολάβο. Πόσα άλλα χρέη έχει ο Δήμος, που δεν μας είναι γνωστά;" (Δ. Τσανάκα). Όταν διαλύθηκε υποχρεωτικά και με το νόμο η Κοινοπραξία Δήμου Καβάλας - ΔΕΠΟΣ, το χρέος της προς την καβαλιώτικη αγορά ξεπερνούσε το 1.000.000€. Παλέψαμε στην Αθήνα, μαλώσαμε με τα Υπουργεία και καταφέραμε να μην εμπλακεί καθόλου στην ιστορία ο Δήμος. Όλα τα πλήρωσε η ΔΕΠΟΣ. Η οποία βέβαια χρωστάει στον Δήμο άλλα 2.000.000€. Μόνο την τελευταία οφειλή καθυστέρησε, που για λόγους άγνωστους σε εμένα διεκδίκησε ο δικαιούχος εργολάβος από τον Δήμο στις 31 Ιουλίου. Εν πάση περιπτώσει το θέμα λύθηκε. Και αυτό το ποσό θα καταβληθεί τελικά από τη ΔΕΠΟΣ. Η ρετσινιά όμως έμεινε για ένα χρέος ανύπαρκτο στην ουσία. 
Έμεινε όμως και η ρετσινιά ότι δεν ενημερώσαμε την καινούργια δήμαρχο. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν έχει διαβάσει ακόμη την πολυσέλιδη έκθεση που της έδωσα την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της. Αναλαμβάνω την ευθύνη ακόμη και γι' αυτό. Έγραψα πολλά και πού να τα διαβάζει τώρα...


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top