0

Πρωτοβουλία για την αναχαίτιση της "φυγής" των επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες (όπως Βουλγαρία, Ρουμανία) αναλαμβάνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και γι' αυτό το λόγο, αύριο, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου θα συζητήσει το θέμα συγκρότησης ομάδας εργασίας για την υποβολή προτάσεων με στόχο την επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου.

   "Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει καταστεί μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης των '27'. Στη διάρκεια της κρίσης είχαμε περίπου διπλάσια πτώση απ' ό,τι είχε το σύνολο της χώρας στο ΑΕΠ, γεγονός που οδήγησε σε μειωμένη απασχόληση περαιτέρω, επίσης σε φτώχεια" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Γιώργος Παυλίδης.

   "Εμείς, λοιπόν, ως Περιφερειακό Συμβούλιο θα συγκροτήσουμε ομάδα εργασίας, στην οποία θα συμμετέχουν και κοινωνικοί εταίροι. Θα καταγράψουμε τις αιτίες που οδήγησαν τις επιχειρήσεις σε 'φυγή' και θα υποβάλλουμε προτάσεις, όχι μόνο για να υπάρξει 'ανάχωμα' στο μέλλον, θα υποβάλλουμε και προτάσεις επιστροφής των επιχειρήσεων" πρόσθεσε ο κ. Παυλίδης.

   Η μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες έχει "παρελθόν" στην περιοχή και εκπρόσωποι φορέων προειδοποιούν ότι, αν το φαινόμενο αυτό συνεχιστεί, η κατάσταση θα είναι δραματική.

   "Όσο η κρίση 'χτυπάει' περισσότερο, πάρα πολλοί συνάδελφοι μεταφέρουν τις εταιρείες τους στη Βουλγαρία" τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αργύρης Αργυρόπουλος.

   Υπογραμμίζοντας, δε, ότι στις βασικές αιτίες μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες περιλαμβάνονται τα φθηνότερα μεροκάματα, οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, αλλά και η έλλειψη γραφειοκρατίας σε θέματα αδειοδότησης επιχειρήσεων, ο κ. Αργυρόπουλος συμπλήρωσε ότι "η κυβέρνηση πρέπει να δει με άλλο 'μάτι' τη Θράκη, διότι θα μείνουμε σαν πρόσφυγες". Τον τελευταίο χρόνο, πρόσθεσε, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έφυγαν από την περιοχή και έχουν μεταφέρει την έδρα τους στη Βουλγαρία.

   Η "ρίζα" του φαινομένου της μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων βρίσκεται στο επιχειρηματικό περιβάλλον επεσήμανε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης.

   Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν οι επιχειρήσεις εντοπίζουν ένα καλύτερο επιχειρηματικό και φορολογικό περιβάλλον, οδηγούνται εκεί. "Πρέπει να παρθούν μέτρα, αν δεν μπορούν σε πανελλήνιο επίπεδο, να παρθούν μέτρα σε επίπεδο περιοχής, αν δεν θέλουν να μας εξοντώσουν" συμπλήρωσε.

   Εξάλλου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας, στη Σόφια (ετήσια έκθεση 2012-2013), ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία ανέρχεται στις 9000, ενώ το 2012 ο αριθμός τους προσέγγιζε τις 6000.

   Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι πολλές από τις εν λόγω εταιρείες ιδρύθηκαν στην Βουλγαρία, με μοναδικό σκοπό την αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου και όχι απαραίτητα τη μετεγκατάσταση της παραγωγικής δραστηριότητάς τους από την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση και όταν ακόμη οι επιχειρήσεις αυτές ασκούν πραγματική εμπορική και παραγωγική δραστηριότητα, πρόκειται στη συντριπτική τους πλειοψηφία για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που λόγω του περιορισμένου μεγέθους τους δεν ασκούν ιδιαίτερη επιρροή στη συνολική εικόνα των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία.

   Σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου ΟΕΥ στο βουλγαρικό Εμπορικό Μητρώο, περισσότερες από τις ανωτέρω εταιρείες με ελληνική συμμετοχή (περισσότερες από 3100 ή περίπου το 34,44% του συνόλου των επιχειρήσεων με ελληνική συμμετοχή στη Βουλγαρία) είναι εγκατεστημένες στη Σόφια. Περίπου 3400 εταιρείες (περίπου 37,7% του συνόλου) με ελληνική συμμετοχή είναι εγκατεστημένες σε τρεις πόλεις πλησίον των ελληνικών συνόρων: στο Πετρίτσι περίπου 1800 εταιρείες (περίπου 20% του συνόλου), στο Μπλαγκόεβγκραντ περίπου 760 εταιρείες (περίπου 8,44% του συνόλου) και στο Σαντάνσκι περισσότερες από 800 εταιρείες (περίπου 8,88%).

   Η Φιλιππούπολη συγκεντρώνει περίπου 600 εταιρείες με ελληνική συμμετοχή (περίπου 6,66 % επί του συνόλου). Εξ αυτών, οι ενεργές και με πραγματική εμπορική δραστηριότητα υπολογίζονται σε περισσότερες από 1500 (στο Γραφείο ΟΕΥ έχουν γνωστοποιήσει την δραστηριότητά τους στη Βουλγαρία 585 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων), τονίζεται στην ίδια έκθεση.

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=214919


Δημοσίευση σχολίου

Καλοδεχούμενα όλα τα σχόλια, επώνυμα και ανώνυμα. Πάντα όμως με σεβασμό στους άλλους αναγνώστες και στους νόμους. Ευχαριστούμε!

 
Top